opiekun prawny
opiekun prawny
Ma pytanie: jeśli jestem opiekunem prawnym podopiecznego w DPS to należy się jakieś wynagrodzenie?
Re: opiekun prawny
Należy to nie jest adekwatne słowo. Może sąd przyznać \"wynagrodzenie\" ale zwykle trzeba to poprzeć uzasadnieniem, że sprawowanie opiekuna prawnego łączy się z ponoszeniem kosztów. O ile się nie mylę to zasądzoną dla opiekuna kwotę wypłaca OPS. W naszym DPS żaden opiekun prawny (a są nimi pracownicy) nie otrzymuje takiego wynagrodzenia.
A w naszym wszyscy dostają po 300 zł. I wszyscy są zadowoleni, choć jeszcze nie wszyscy zostali ubezwłasnowolnieni. Pozdrawiam.
A jesli dostajecie to pisaliście do sądu czy na jakiej podstawie otrzymujecie te pieniądze co bym musiała zrobic w tej sprawie bo jestem opiekunem prawnym 2 osób?
że zgodnie z ustawa mogę się ubiegać o takie wynagrodzenie, Chce je otrzymywać ze środków publicznych w wysokości przewidzianej przez ustawodawcę.
Dochód podopiecznej to...... po opłaceniu dps zostaje jej ...... Wniosek uzasadniam czasem który poświęcam na dokonanie zakupów. Wykorzystywaniem do tego prywatnego samochodu. Częste pobyty w szpitalu podopiecznej, gdzie muszę podejmować decyzje odnośnie jej leczenia są dla mnie dużym obciążeniem psychicznym. Traci na tym tez moja rodzina bo prywatny czas poświęcam podopiecznej itp.. I sąd daj 5 dych. żenada ale znam taki który dał 4 dychy.
Dochód podopiecznej to...... po opłaceniu dps zostaje jej ...... Wniosek uzasadniam czasem który poświęcam na dokonanie zakupów. Wykorzystywaniem do tego prywatnego samochodu. Częste pobyty w szpitalu podopiecznej, gdzie muszę podejmować decyzje odnośnie jej leczenia są dla mnie dużym obciążeniem psychicznym. Traci na tym tez moja rodzina bo prywatny czas poświęcam podopiecznej itp.. I sąd daj 5 dych. żenada ale znam taki który dał 4 dychy.
Oprócz opiekun prawny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Wolne miejsca
Prywatny Dom Opieki
Prywatny Dom Opieki
dodatek pielęgnacyjny
Warszawa OPS zareagujcie
szukam wolnego miejsca
decyzja o odpłatności
pomoc PEAD w DPS
Wolne miejsce w DPS
Wzór decyzji na odpłątność za DPS
dps
Kto kieruje, kto umieszcze, kto dowozi?