opiekun prawny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 sty 2024, 10:51

Cześć chciałam się upewnić czy dobrze to rozumie
Mam panią , która jest opiekunem prawym dziecka na podstawie postanowienia sądowego ma przyznane wynagrodzenie miesięcznie po 150,00 zł za pełny miesiąc sprawowania opieki . I teraz 2 grudnia dziecko uzyskało pełnoletność za grudzień poszła cała wypłata ponieważ pani się do nas zgłosiła dziś wiec ja uważam ,że jej się cała kwota nie należy tylko za dwa dni kiedy to jeszcze dziecko nie było pełnoletnie . Więc powinna zwrócić pieniądze za 29 dni moje wyliczenia 150 zł :31*2 dni
= 9,67 zł do zwrotu ma 140,33 zł .
Czy mam racje czy jednak powinna mieć za cały miesiąc ?
Bardzo cię proszę o pomoc :)
SylChom22
Praktykant
Od: 20 gru 2022, 20:35
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 sty 2024, 11:09

Jeden rabi powie tak, drugi powie inaczej.

Przy tym co wyrabia się teraz z interpretacją prawa, to drogi kolego/koleżanko - nie ważne jak zrobisz i tak w razie czego będzie cię można pociągnąć do odpowiedzialności ;)

Z tego co pamiętam, to opinie są takie że wynagrodzenie nie jest świadczeniem z pomocy społecznej więc nie podlega przepisom administracyjnym OPS. Niemniej jednak, jest ono wymienione jako świadczenie z ustawy o pomocy społecznej więc cóż - jest świadczeniem z pomocy społecznej.

Jeżeli zrobisz tak jak sugerujesz, to raczej nikt z tego problemu robić nie będzie.
12groszy
Stażysta
Od: 04 wrz 2018, 7:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Napisano: 18 sty 2024, 11:31

Art. 162 § 1 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U.2023.2809) stanowi, że sąd opiekuńczy przyzna opiekunowi za sprawowanie opieki na jego żądanie stosowne wynagrodzenie okresowe albo wynagrodzenie jednorazowe w dniu ustania opieki lub zwolnienia go od niej.

Zgodnie z art. 53a ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) - wynagrodzenie za sprawowanie opieki wypłaca się w wysokości ustalonej przez sąd. Kropka. Kropka. Kropka.

Sąd przyznaje - Wy wypłacacie. Jesteście jedynie wykonawcą postanowienia sądu, a nie prowadzącym postępowanie, o niczym tu nie decydujecie. Poza tym Sąd przyznaje wynagrodzenie z dołu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 18 sty 2024, 11:47

Dziękuję i wszystko jasne :)
SylChom22
Praktykant
Od: 20 gru 2022, 20:35

Napisano: 18 sty 2024, 14:38

no ja bym powiedział, że masz punkt! skoro dziecko stało się pełnoletnie 2 grudnia, to chyba fair, że opiekunka dostanie wynagrodzenie tylko za dni, kiedy jeszcze była odpowiedzialna za malucha.

no i twoje wyliczenia wydają się logiczne - 150 zł za pełen miesiąc, a jak dziecko pełnoletnie od 2 grudnia, to reszta dni już nie na jej konto.

więc tak, w sumie powinna zwrócić pieniądze za dni, gdy już nie była opiekunem. więc te twoje 140,33 zł do zwrotu brzmi jak sensowna kwota.

powiedz jej spokojnie, jak sądzisz, że to fair, no i zobacz, co ona na to
Pozdrawiam, 😊
Marek 😊
Marek999
Praktykant
Od: 27 lis 2023, 16:05
Zajmuję się: pomocą biednym ludziom

Napisano: 18 sty 2024, 14:45

A ja mam wątpliwości czy można uznać w tej sytuacji świadczenie za świadczenie nienależnie pobrane. Zgodnie z ustawą "świadczenie nienależnie pobrane - świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej;". Jeżeli OPS znał datę urodzenia, wiedział kiedy dziecko osiągnie pełnoletność (pewnie w dokumentach była taka informacja) to jaka jest tu wina opiekuna prawnego - nieprawdziwa informacja? niepoinformowanie o zmianie? Jakiej?
Pomijając już to co powyżej już padło...
pomoc_cudz
Praktykant
Od: 14 lut 2023, 15:52

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x