opinia biegłych - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lis 2012, 10:17

mam pytanie dotyczące ważności opinii biegłych w przedmiocie uzależnienia od alkoholu. Opierając się na twierdzeniu, że alkoholikiem się jest, a nie bywa, to raz wydana opinia, z której wynika, że biegli rozpoznali zespół uzależniania od alkoholu, zachowuje ważność do końca życia osoby, której dotyczy. To dlaczego po upływie dwóch lat komisje ponownie wnioskują do biegłych o przeprowadzenie badania i wydanie nowej opinii? Czy regulują to jakieś przepisy, czy jest to dowolna interpretacja sądów, które działają na korzyść biegłych?
~jolka

Napisano: 07 lis 2012, 11:54

A no widzisz, nie każdy alkoholik musi się obowiązkowo leczyć. Biegli na podstawie wywiadu i zgromadzonych materiałów wydają opinię o uzaleznieniu i o konieczności leczenie, piszą także w jakim rodzaju to leczenie powinno się odbywać. Np po dwóch latach obowiązku leczenia gościu dalej pije, miał np leczenie ambulatoryjne, no to zapoznaniu się z aktami sprawy biegli stwierdzic moga ze teraz powinienleczyc sie stacjonarnie.
Insp
Praktykant
Od: 14 paź 2012, 15:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2012, 16:07

insp - to wszystko wiem; akurat nasz sąd podejmuje niezawisłe decyzje i nawet jeżeli biegli uważają za zasadne leczenie stacjonarne, to i tak sąd wskazuje ambulatoryjne /tańsze, prawda?/ Nie chodzi mi o dowolną interpretację, tylko konkretne przepisy, na które można się powołać, przesyłając kolejny wniosek w sprawie tej samej osoby do sądu. Może ktoś zna stanowisko PARPY w tej sprawie?
~jolka

Napisano: 07 lis 2012, 16:32

Brak takiego przepisu. Sąd zażąda opinii i koniec. U mnie zdarzało się, że sprawa z różnych przyczyn trwała rok, to sąd po kilku miesiącach zażyczył sobie nowej opinii.
Insp
Praktykant
Od: 14 paź 2012, 15:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2012, 9:30

tak myślalam; dziękuję i pozdr.
~jolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x