czy to jest bezdomny? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 paź 2012, 16:27

witam pomóżcie bo nie wiem już co myśleć
mężczyzna w lipcu opuścił naszą gminę pisząc oświadczenie ze się wyprowadza po kilku miesiącach pracy wynajmu mieszkania związania się z partnerką pojawił sie w schronisku mówiąc ze nie ma gdzie mieszkać ala do miejsca zameldowania NIE CHCE wracać bo mu w tym miescie będzie lepiej stanąć na nogi
mops właśiwy mimo oświadczeń klienta twierdzi ze jest bezdomny a on po prostu ma meldunek u nas ale chce stworzyc centrum zyciowe w tym mieście
co wy na to???
~no pewnie

Napisano: 23 paź 2012, 17:01

i własnie ta miejscowość jest jego miejscem zamieszkania stosownie do k.c.
można znalężć wyroki gdzie osoba nie majaca adresu jest mieszkancem danej gminy
~alek

Napisano: 23 paź 2012, 21:11

alek pomóż bardzo proszę wiesz gdzie znajdę te wyroki??????

~ja

Napisano: 24 paź 2012, 10:01

Odsyłam do definicji osoby bezdomnej z ustawy - art. 6 pkt. 8. Jeżeli osoba ma zameldowanie na pobyt stały i ma możliwość zamieszkania w miejscu zameldowania, to nie jest bezdomna. Możliwość zamieszkania to jednak kwestia śliska i wymaga indywidualnego rozpatrzenia.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2012, 0:48

tak samo jw.
~ZEFIR

Napisano: 29 paź 2012, 21:58

pobyt w schronisku dla bezdomnych nie jest centrum życiowym człowieka i gmina ostatniego miejsca stałego zameldowania może odmówić pomocy jeśli stwierdzi,że ma powrót do miejsca zameldowania. Jak jerzozwierz napisał.
~MAGDA11

Napisano: 03 lis 2012, 21:57

ale ta osoba do schroniska poszła mieszkając gdzie indziej wyraznie jest napisane
~ja

Napisano: 04 lis 2012, 18:12

jeśli pracownik socjalny stwierdza, że schronisko przyjęło osobę, która ma możliwości zamieszkiwania w mieszkaniu mieszkalnym, to schronisko bierze na siebie pełne utrzymanie tej osoby/ nie była skierowana przez OPS/ i odmowa pomocy ponieważ ta osoba nie jest bezdomna. Jeszcze raz powtarzam pobyt w schronisku dla bezdomnych nie jest centrum życiowe człowieka.Jeśli człowiek ma możliwości zmian w danej gminie czyli mieszkanie/ nawet wynajęte/, praca, dochody pozwalające na egzystencję to przejmuje go ta gmina. Jeśli pracownik socjalny stwierdza, że osoba przebywająca w schronisku jest osobą bezdomną to ta osoba może zwracać się o pomoc do gminy ostatniego stałego miejsca zameldowania. Mam takiego jednego bezdomnego, który ma stały zasiłek / nie wystarcza na wynajem mieszkania i na życie, ale wynajmuje i oświadcza ,że jego centrum życiowe jest w moim mieście, a za miesiąc pojedzie do innej miejscowości/ jeździ i zwiedza już od 12 lat/ drugi jeździ po schroniskach , zmienia je i w gminach rejestruje się jako bezrobotny,/ w wieku produkcyjnym/ a gmina ostatniego miejsca zameldowania płaci za pobyty i jeszcze do tego jest fajnie, bo decyzję skierowania wystawili bezterminowo.
~MAGDA11

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x