Opinia OPS do fundacji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 27 sty 2016, 20:48

kiedyś fundacja Atlas zwróciła się o opinię do nas.
Rodzina nie była znana naszemu Ośrodkowi, więc poinformowałam pisemnie o terminie mojej wizyty.
Na miejscu zebrałam podstawowe dane na karcie informacyjnej ( wywiad - nie ) traktując je jako schemat do uporządkowania danych jakie podaje rodzina i tego co widzę w zakresie ilości pokoi i wyposażenia, do tego oświadczenia rodziny o swojej sytuacji plus zgoda na przekazanie info.
Na to pismo podsumowujące do fundacji z zaznaczeniem, że rodzina nie jest znana ops a dane podajemy na podstawie wizyty jednorazowej i danych podanych przez rodzinę.
cvbnm

Napisano: 29 sty 2016, 10:42

cały socjal powinien być zlikwidowany w ch..ę, do roboty towarzystwo i spokój!!!!!
mosiek

Napisano: 29 sty 2016, 15:39

Idziesz do pracownika socjalnego ze swojego terenu i on taką opinie piszę. U nas nie ma problemu. Przecież to nic nie kosztuje, tylko chwilę czasu................

ariska pisze:Witam. Jestem mamą 5letniej niepełnosprawnej dziewczynki. Z Ops korzystam ze świadczenia i zasiłku pielęgnacyjnego na córke, na decyzje o rodzinnym czekam. Chciałam starać się o dofinansowanie z fundacji do rehabilitacji lub turnusu rehabilitacyjnego lecz fundacje wszystkie wymagają cyt "pismo z Ośrodka Pomocy Społecznej o sytuacji materialno-bytowej i opinii na temat rodziny dziecka;". Złożyłam do swojego ośrodka OPS prośbe o takie zaświadczenie i dostałam pismo że "pani XXX nie korzysta z pomocy mops". Po mojej interwencji że mam przecież zasiłek i świadczenie dostałam drugie "pobiera zasiłek i świadczenie". Fundacja mi tego nie przyjęła i odrzucili nas wniosek niestety. Czy OPS może mi coś takiego wystawić i o co prosić? Wiem od kilku znajomych osób że ośrodki idą na ręke i bez problemu robią wywiady środowiskowe i wydają zaświadczenia do fundacji na podstawie tych wywiadów a u nas znów problem. Prosze o pomoc jak z tego wybrnąć?
bombeczka

Napisano: 02 lut 2016, 3:14

Niestety właśnie o to chodzi że w OPS powiedzieli mi że jak nie pobieram żadnego zasiłku celowego to oni nie mają obowiązku mi wypisywać żadnej opinii. Pracownik terenowy również zasłania się tym że nie ma podstaw do sporzadzania tego pisma. Fundacja wystąpiła za moją zgodą do nich ja napisałam oczywiście zgodę na udostępnienie danych i odpisali tak samo "sytuacja rodziny nie jest znana bo nie pobiera żadnych zasiłków" wiem bo bardzo miła pani z fundacji przesłała mi kopie tego. Dziękuje za rady i chyba nie zostaje nic innego jak wystąpić o zasiłek celowy specjalny na turnus i prośbę o zrobienie kserokopii.
ariska
Praktykant
Od: 27 sty 2016, 12:24
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2016, 14:25

Nikt Pani nie wyda kserokopii wywiadu środowiskowego.
Ale jeżeli złoży Pani wniosek o jakąkolwiek pomoc, pracownik socjalny zrobi wywiad i na jego podstawie potem będzie mógł wydać jakąś opinię (czy bardziej informację o Pani sytuacji).
kkkkkkkkk

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x