opłata za pobyt w dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

opłata za pobyt w dps

Post autor: ~Kasia »

Moja podopieczna, mieszkanka DPS skierowania po 2004 r. tj na nowych zasadach ma ustaloną odpłatność za pobyt w dps zgodnie z decyzją MOPR w wysokości 70% jej świadczenia tj 1800 zł, jednak ZUS zgodnie ze swoimi przepisami potrąca 65% świadczenia i jest to kwota mniejsza od opłaty ustalonej przez MOPR. Podopieczna powinna dopłacać do pobytu, gdyż otrzymuje dla siebie więcej niż 30%. No ale podopieczna za żadne skarby nie chce dopłacić no bo skoro ZUS tak przesyła to tak musi być i rodzina ją w tym postanowieniu wspiera., chociaż wcześniej podpisywała oświadczenie o 70% i wszystko było ok. No ale ja mam teraz kłopot bo zadłużenie w każdym miesiącu wzrasta. Co w takim przypadku robić. Czy można obciążyć tymi dopłatami gminę, która kierowała i niech oni się martwią?
Kasia
~monikk

Re: opłata za pobyt w dps

Post autor: ~monikk »

Obciążyć gminę skoro klientka nie chce placić!
A gmina może dochodzić zwrotu poniesionych kosztów.
~piko

Post autor: ~piko »

a z jakiej racji gminę, oddaj sprawę do sądu cywilnego, masz dokumenty podpisane przez stronę, a strona się nie wywiązuje, to w przypadku klienta, który nie wpłaci nic czyli 0zł. gmina będzie płaciła całe 100%, gdzie tak pisze?
~rudzielec

Post autor: ~rudzielec »

zus przysyła 65% ale dochodu brutto a ty masz pobrać70% netto to nie zawsze mieszkaniec musi dopłacać czasem trzeba zrobić zwrot
ODPOWIEDZ