Opłaty za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~MonikaB

Opłaty za DPS

Post autor: ~MonikaB »

Witam. Biologiczny rodzic został umieszczony na swoją prośbę w DPS. Posiada dwójkę dzieci, z których tylko ja (jako córka) \"spowiadam się\" w MOPRze z dochodów. W tej chwili zarabiam 1372 netto i jest to moje jedyne wynagrodzenie. Opłacam część rachunków i utrzymuję się sama. Nie mieszkam sama, jednak w rodzinie każdy płaci u nas za siebie, w tym swoją część rachunków. Dochód na osobę wynosi 1380 netto. Co zrobić, bym nie musiała płacić za pobyt ojca w DPS? Dodam, że nigdy nie wywiązywał się z obowiązków rodzicielskich, złamał wszelkie przepisy współżycia rodzinnego, jest osobą chorą psychicznie jednak obecnie w DPS nawet nie przyjmuje leczenia i jest osobą żyjącą normalnie. I tu nasuwa się moje pytanie, od kiedy DPSy to hotele?
~dps

Re: Opłaty za DPS

Post autor: ~dps »

deklaruj że prowadzisz osobne gospodarstwo i dopiero jak dla ciebie zastanie 1625 zł to ponad to może płacić za ojca w dps.
~Pela

Post autor: ~Pela »

jak wyżej,ustawa jasno mói kto jest zobowiązany
~MonikaB

Dziękuję za odpowiedzi. A czy istnieje możliwość wycofania mojej zgodny na umieszczenie rodzica w DPS i jak to wszystko wygląda?
~nn

Post autor: ~nn »

Nie jesteś stroną w postępowaniu o skierowanie do dps więc twoja zgoda lub nie, nie ma znaczenia.
~MonikaB

Nie rozumiem, czyli w ogóle nie musiałam tego podpisywać tak samo jak mój drugi brat? Z tą różnicą, że jego nie gonią o te opłaty a mnie tak.
~nn

Nie wiem kto i co musiał podpisywać.Jeżeli rodzic złoży wniosek o umieszczenie w dps to nie masz nic do powiedzenia w tej spawie. Chyba że jesteś opiekunem prawnym.
Nie jesteś stroną w postępowaniu ustalającą odpłatność mieszkańca z jego dochodu.
Natomiast jesteś stroną w postępowaniu o ustalenie odpłatności za pobyt rodzica w dps. Można to rozstrzygnąć umową lub decyzją
~MonikaB

W jaki sposób można to rozstrzygnąć umową? Nie mam zamiaru zgadzać się na opłaty z przyczyn osobistych i traumatycznych przeżyć zaoferowanych przez ojca. Czy fakt, że teraz leczę się psychiatrycznie po tym wszystkim będzie miało jakiś wpływ na zwolnienie z opłat?
~nn

Twoja zgoda jest potrzebna w sytuacji podpisywania umowy, jeżeli się nie zgadzasz opłata powinna być ustalona decyzją. Po uprawomocnieniu decyzji można ubiegać się o zwolnienie z odpłatności. Tyle. Inne informacje należy uzyskać w ops lub u prawnika.
~MonikaB

A czym skutkuje nie stawianie się na wywiady?
ODPOWIEDZ