Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR
nie żebym zauważył
"To err is human, to forgive is divine"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
baza Pesel pobiera dane ze zmigrowanych aktów z USC, jeśli pracownik USC nie uzupełniał wszystkich danych jak należy to niestety często nie widzimy pełnych danych (najczęściej nie jest wprowadzone nazwisko rodowe ojca). Jeśli dziecko jest urodzone w mojej miejscowości to proszę pracowników mojego USC o naniesienie poprawek (co się aktualizuje od razu i w SI KDR też jest widoczne). Gorzej, jak dziecko jest urodzone w innej gminie i nie ma uzupełnionych wszystkich danych... Czasem proszę USC o wysłanie zlecenia do tamtej gminy o naniesienie poprawek (ale to może trwać kilka dni)
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
fajnie wspierasz jeszcze placówki usc w ramach kdr

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Masakra, mi by się nie chciało, w sumie zależy z kim się współpracuje, ale wtedy zakładasz że dane nazwisko ojca/matki dziecka podane we wniosku jest poprawne.mkaz pisze:baza Pesel pobiera dane ze zmigrowanych aktów z USC, jeśli pracownik USC nie uzupełniał wszystkich danych jak należy to niestety często nie widzimy pełnych danych (najczęściej nie jest wprowadzone nazwisko rodowe ojca). Jeśli dziecko jest urodzone w mojej miejscowości to proszę pracowników mojego USC o naniesienie poprawek (co się aktualizuje od razu i w SI KDR też jest widoczne). Gorzej, jak dziecko jest urodzone w innej gminie i nie ma uzupełnionych wszystkich danych... Czasem proszę USC o wysłanie zlecenia do tamtej gminy o naniesienie poprawek (ale to może trwać kilka dni)
xDubu pisze:nie żebym zauważył
To jest masakra

- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
Bum się nie skończył, skończy się tak mniej więcej pod koniec tego roku może, wiem ile mam obecnie rodzin, a jeszcze więcej może przyjść, zważywszy że kiedyś dużo więcej było dużych rodzin, tak że u większości się on jeszcze nie skończy długo :/PS.
Domyślam się że nazwisk rodowych ojców się nie wpisuje bo przecież sa takie same
ale jak to mówią nie mój cyrk i nie moje małpy 
Domyślam się że nazwisk rodowych ojców się nie wpisuje bo przecież sa takie same

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
chodzi mi o to, że w ogóle to pole z nazwiskiem ojca jest puste, a nie powinno być
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
Co powinno być a nie jest to nie mój rejestr 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zgadzam się, że to nie nasz rejestr, niemniej jednak musimy zgodnie z ustawą weryfikować czy rodzice są rzeczywiście rodzicami dzieci ujętych we wniosku. Jeżeli nie żądasz od wnioskodawców aktów urodzenia (ja nie żądam), a w SI KDR dane rodziców są nieuzupełnione to nie bardzo te dane zostały zweryfikowane. Ja mam dostęp do ewidencji ludności mieszkańców mojej gminy, więc jeśli osoby były kiedykolwiek w mojej gminie zameldowane to mogę to sobie posprawdzać i robię adnotację na wniosku, że dane zostały potwierdzone. Jednak, jeśli osoba nigdy nie była "u mnie zameldowana" muszę polegać na tym co zweryfikuję w SI KDR. Jeżeli jest tam błąd, albo dane są niepełne to proszę pracowników USC o usunięcie oczywistych nieścisłości/braków. Nie mają z tym problemu. Jednakże tych danych niepoprawnych nie ma taż dużo, ale się zdarzają.
Robię tak, ponieważ nie będę się musiała w przypadku kontroli gęsto tłumaczyć dlaczego danej rodzinie przyznałam KDR, skoro nie dołączono do wniosku aktów urodzenia, małżeństwa, a w SI KDR nie ma wszystkich danych potwierdzających koligacje rodzinne (albo są z błędami).
To tylko mój punkt widzenia.
Robię tak, ponieważ nie będę się musiała w przypadku kontroli gęsto tłumaczyć dlaczego danej rodzinie przyznałam KDR, skoro nie dołączono do wniosku aktów urodzenia, małżeństwa, a w SI KDR nie ma wszystkich danych potwierdzających koligacje rodzinne (albo są z błędami).
To tylko mój punkt widzenia.
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
ok ok Prefekcyjny Panie z Urzędu 

-
- Praktykant
NPP - Kontakt:
Dzień dobry
u mnie w weryfikacji PESEL w ogóle nie ma nazwisk rodziców, tylko imiona nazwiska osoby którą weryfikuję, numer PESEL i dowód osobisty, miejsce urodzenia, zero danych o rodzicach, od niedawna zajmuję się kartą, ponoć było tak od zawsze...
u mnie w weryfikacji PESEL w ogóle nie ma nazwisk rodziców, tylko imiona nazwiska osoby którą weryfikuję, numer PESEL i dowód osobisty, miejsce urodzenia, zero danych o rodzicach, od niedawna zajmuję się kartą, ponoć było tak od zawsze...
Oprócz Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
kdr do zamówienia
zapotrzebowanie nowa
Strona startowa SI KDR
Czy wpisując dziś wnioski macie ten problem?
Proszę o pomoc KDR!!!
kdr a rozwodnicy
Wydanie kart
zamowienie kart
Zwolnienie z opłaty za śmieci
Zaświadczenie-termin ważności karty
DUPLIKAT-zwolnienie z opłaty????
status wniosku
dane wnioskodawcy
POMOC
załączniki
Problemy z wprowadzeniem przedłużenia