OPS-klient-Komisja Alkoholowa - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lut 2010, 14:30

czy OPS może wystąpić z wnioskiem o leczenie klienta do Komisji Alkoholowej?
~ala

Napisano: 26 lut 2010, 14:36

powinien
~mania

Napisano: 26 lut 2010, 16:42

nie tylko może, ale obligatoryjnie powienien / jak już napisała mania/. A skąd takie dziwne pytanie?
~gosia

Napisano: 27 lut 2010, 21:06

może ops, my praktykujemy też pracę z całą rodziną, a więc czasem przekonujemy żonę aby złożyła wniosek pomagamy jej napisać ona podpisuje i składamy, pracujemy nadal nad zmianą zachowań alkoholika, zazwyczaj wtedy, żona nie wycofuje wniosku, częściej wycofują się gdy my jako ops składamy przy naszej pracy żony czują się pewniej
~anna

Napisano: 01 mar 2010, 16:23

a może mi podać ktoś taki wniosek, gdyż jestem nowa, a klientka nie chce sama ponieważ się boi męża.
~ala

Napisano: 01 mar 2010, 17:04

Dużo nie zdziałasz jeśli rodzina będzie dalej ukrywać problem, tzn również pieniądze z ops przeznaczać na potrzeby alkoholika.
~Danka

Napisano: 02 mar 2010, 10:20

no tak, ale jaki sens miałaby nasza praca, gdybyśmy wychodzili z założenia, że dużo nie zdziałamy. Wiemy, jakie to trudne i mozolne, ale kiedy zacznie przynosić efekt, to dopiero cieszy. Szacunek dla anny- widać, że wie o co w tej pracy chodzi:)
~gosia

Napisano: 03 mar 2010, 18:49

ala, napisz najnormalniejsze pismo do Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w..... jeżeli chcesz sama(podpisuje Kierownik), widzisz potrzebę, a żona mimo wszystko nie chce, możesz złożyć, opisz krótko, że nadużywa, zaniedbuje rodzinę, obowiązki domowe, może stosuje przemoc, marnotrawi środki, że żona się boi, Komisja rozpatrzy, wezwie delikwenta na rozmowę i zdecyduje, ja wolę, że żona składa, i daję jej wsparcie, ostrzegam delikwenta, że jak się jej będzie czepiał to zrobię wniosek do Prokuratury, zachodzę często do tej rodziny, jak stosuje przemoc to Komisja pisząc do Sądu prosić powinna o ustanowienie kuratora wtedy i Ty i kurator pracujecie nad zmianą zachowań , powodzenia
~anna

Napisano: 03 mar 2010, 20:37

pozdrawiam, gosiu , jestem członkiem Komisji, stąd moja wiedza
~anna

Napisano: 04 mar 2010, 10:04

Rodzina ma już kuratora, ale razem z kuratorką postanowiłyśmy że skoro żona nie chce to Ośrodek powinien to zrobić i złożyć wniosek do Komisji.
Dzięki aniu.
~ala

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x