Organ we wniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 sty 2016, 11:31

Hej, pracuje w OPS. Do tej pory jak ktoś przychodził z wnioskiem to w miejscu organu przybijałam pieczątkę naszego Ośrodka. Nasz ośrodek posiada wszelkie upoważnienia do prowadzenia całego rozpatrzenia i przyjmowania wniosków. Teraz gdy chciałabym wprowadzić wniosek do nowego systemu w organie mam Urząd Gminy, czy zmieniacie te dane?? Podobnie jest w funduszu, tam tez organem we wniosku jest wójt, natomiast sprawy prowadzone są u nas więc przybijana jest pieczątka OPS. I w tym zakresie było już bardzo dużo kontroli i nikt się nie przyczepił... Więc jak to ma być z tym organem?? Stary system nie wymagał uzupełnienia tych danych..

Proszę wypowiedzcie się..
lucy2

Napisano: 07 sty 2016, 11:52

Nikt nie pomoże??
lucy2

Napisano: 07 sty 2016, 12:55

Również pracuję w ops. Na szkoleniu mówiono mi że organem właściwym prowadzącym postępowanie jest wójt, burmistrz,itp...w moim przypadku będzie wójt, mimo że pracuję w OPS. Jestem głównym administratorem, w nowym systemie moje dane zostały wpisane z automatu i są to dane OPS, wiec sama zmieniam ręcznie na organ właściwy...na wójt gminy...
Wiolaops

Napisano: 07 sty 2016, 14:46

Witaj, ja natomiast mam z automatu urząd gminy. I jak wejdę w dane jednostki to wygląda to tak jakbym była pracownikiem urzędu a przecież nie jestem. U mnie w ośrodku na początku gdy weszła karta kierownik kazał przybijac pieczątki OPS bo twierdzi że tak ma być skoro ma do wszystkiego upoważnienie.. już kiedyś czytałam na forum że też niektórzy przybijaja pieczątkę OPS, dlatego już sama nie wiem jak ma być poprawnie i co robić w tym systemie ;( a kto prowadził to szkolenie?
lucy2

Napisano: 08 sty 2016, 9:18

Witaj. Szkolenie prowadziła Pani Anna Kłos.
Nawet w ustawie art. 9 jest napisane kto prowadzi postępowanie, "Kartę przyznaje wójt właściwy..."
Więc nawet jeśli prowadze kartę w ops, to organem właściwym jest wójt.
Wiolaops

Napisano: 08 sty 2016, 12:00

Witaj, ciągle nie daje mi spokoju ten organ i właśnie skończyłam rozmowę z Ministerstwem, spytałam ich jak to formalnie powinno wyglądać, żeby nie było później jakiegoś problemu. Panie poinformowały mnie, ze powinnam edytować dane na Ośrodek Pomocy Społecznej, dlatego, że wniosek faktycznie wpływa do nas, no i nie mogę mieć sytuacji takiej że mam wnioski gdzie wpisywane sa dane urzędu gdzie faktycznie psotępowanie trwa w nasyzm osrodku. Tylko w przypadku decyzji w lewym górnym rogu umieszcza sie pieczątkę wójta, natomiast podpisuje je kierownik z upoważnienia.
lucy2

Napisano: 08 sty 2016, 12:01

Dodatkowo w ustawie jest też zapis, ze wójt może upoważnić kierownika innej jednostki do prowadzenia postępować i całej procedury związanej z przyznawaniem kart itd.
lucy2

Napisano: 08 sty 2016, 12:08

No widzisz każdy ma swoja interpretacje , ministerstwo swoje, szkoleniowcy swoje...
Dzieki za info.
Wiolaops

Napisano: 08 sty 2016, 12:18

No właśnie można szału dostać... a wiesz może czy powinno się w końcu skanowac dokumenty gdy ktoś złoży wniosek papierowo?? Nawet jeśli tak to teraz pytanie co trzeba załączyć?? Np. Przychodzi matka która złożyła swój pierwszy wniosek według jeszcze tego rozporządzenia i teraz składa wniosek na przedłużenie dla córki która skończyła 18 lat.

Więc czy mam skanować dowód matki??
Czy skanowac dowód córki która ukończyła 18lat bo np. wczesniej miała tylko akt urodzenia?
Czy brac od kobiety oświadczenie że nie jest pozbawiona władzy? Bo przecież według starego wnioski i rozporządzenia nie było takich osiadczeń??

A jesli dać jej do podpisania to oświadczenie to czy wtedy skanowac do systemu??
I ostatnie czy skanować zaświadczenie ze szkoły o planowanym terminie ukończenia nauki??
lucy2

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x