Orzeczenie Zus a jak grupa niepełnosprawności - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 sty 2018, 14:15

Witam orzeczenie lekarza orzecznika ZUS jest wpisane , że jest Pan niezdolny do pracy a w punkcie II w związku z rokowaniem odzyskania zdolności do pracy, na okres 12 miesięcy uzyskuje uprawnienia do świadczenia rehabilitacyjnego.
Jak traktować takie orzeczenie czyli do jakiej grupy niepełnosprawności się ten Pan zalicza??
Monia86
Stażysta
Od: 29 sie 2017, 8:06
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 sty 2018, 14:56

LEKKI = niezdolny do pracy
UMIARKOWANY = całkowicie niezdolny do pracy
ZNACZNY = całkowicie niezdolny do pracy i do samodzielnej egzystencji
bet2017
Stażysta
Od: 05 lip 2017, 13:48

Napisano: 17 sty 2018, 14:57

Dziękuje bardzo też tak myślałam i chciałam sie upewnic :)
Monia86
Stażysta
Od: 29 sie 2017, 8:06

Napisano: 18 sty 2018, 18:36

Przepraszam, to czy ja mam klientów z lekkim traktować jak niezdolnych do pracy??
Mirabelka
Referent
Od: 19 cze 2017, 16:34

Napisano: 19 sty 2018, 10:50

Mirabelka pisze:Przepraszam, to czy ja mam klientów z lekkim traktować jak niezdolnych do pracy??

lekki stopień - to częściowa niezdolność do pracy a nie całkowita
Jolaka
Praktykant
Od: 08 sty 2018, 16:29
Zajmuję się: GOPS

Napisano: 19 sty 2018, 10:53

* I grupa inwalidzka - całkowita niezdolność do pracy oraz samodzielnej egzystencji - znaczny stopień niepełnosprawności

* II grupa inwalidzka - całkowita niezdolność do pracy - umiarkowany stopień niepełnosprawności

* III grupa inwalidzka - częściowa niezdolność do pracy lub celowość przekwalifikowania zawodowego - lekki stopień niepełnosprawności
Jolaka
Praktykant
Od: 08 sty 2018, 16:29
Zajmuję się: GOPS

Napisano: 23 wrz 2022, 14:51

Podwójne orzecznictwo widzę sprawia problemy nawet urzędnikom. Jeśli ktoś posługuje się tylko orzecznictwem ZUS to w orzeczeniu winna pojawić się grupa. Natomiast orzecznictwo o niepełnosprawności służy celom zatrudnieniowym, a nie rentowym. Orzecznictwa nie są tożsame. ZUS może orzec III grupę a PZdsO znaczny stopień. Jeszcze inna kwestia to okres ważności orzeczeń. Mogą one być okresowe i na stałe. To nie ma przełożenia na stopień, czy grupę. Jeśli ZUS uznał niezdolność do pracy na rok to trzeba to rozumieć wprost. ZUS chętnie w tym względzie nie orzeka.
Więcej w tematyce orzeczeń piszemy tutaj: Orzeczenie o niepełnosprawności bez tajemnic
myWspieramy
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 01 wrz 2020, 11:16
Zajmuję się: Formalnie jesteśmy agencją pośrednictwa pracy. Specjalizujemy się w rekrutacji pracowników niepełnosprawnych, choć nasza praca wcale się na tym nie kończy, a w zasadzie to zaczyna. Łączymy aspekt ludzki z ekonomicznym, poczucie obowiązku z korzyścią i fajnych ludzi z fajnymi ludźmi.

Wypróbuj rozwiązania, które sprawdziło setki firm przed Tobą. Obniż wpłatę PFRON, skorzystaj z należnych dofinansowań i ulg PFRON. Przeprowadzimy Cię przez cały proces. Jesteśmy w tym naprawdę dobrzy! Sprawdź https://mywspieramy.org
Strona WWW: https://mywspieramy.org
Twitter: MyWspieramy
YouTube: user/UCl8pu__Mkc0y8Up7lNWMErA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x