osoba nie posiada uptrawnień do świadczen opieki zdrowotnej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 07 lip 2021, 7:47

i co w tej sytuacji robicie? Żądacie jakiegoś dokumentu, wyjaśnień? Przecież może być nieubezpieczony, nie ma chyba obowiązku ubezpieczenia?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2021, 7:54

Tak samo jak do 500+, oświadczenie czy przebywa na terenie RP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 lip 2021, 8:05

ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.
można domniemywać że jest za granica ale to tylko domniemanie.
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 08 lip 2021, 10:28

urzędas pisze:
07 lip 2021, 8:05
ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.
Moje zdanie jest takie: nie ma obowiązku ubezpieczenia i nie ma to wpływu na prawo do świadczeń. Wzywamy ich i piszą jakieś oświadczenia o przebywaniu na terenie RP, bo tak nam każą ale przecież jest we wnioskach taki mały kwadracik do zaznaczenia :lol: i moim zdaniem to jest ich oświadczenie.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 08 lip 2021, 10:34

[/quote] Moje zdanie jest takie: nie ma obowiązku ubezpieczenia i nie ma to wpływu na prawo do świadczeń. Wzywamy ich i piszą jakieś oświadczenia o przebywaniu na terenie RP, bo tak nam każą ale przecież jest we wnioskach taki mały kwadracik do zaznaczenia :lol: i moim zdaniem to jest ich oświadczenie.
[/quote]

Jestem po kontroli i wiedz mi strasznie to sprawdzają. Takim tłumaczeniem nic nie zdziałasz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 08 lip 2021, 11:21

Szarak pisze:Jestem po kontroli i wiedz mi strasznie to sprawdzają. Takim tłumaczeniem nic nie zdziałasz.
rozumiem
ale rozumiem też
urzędas pisze:ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.
niech kontrola wskaże przepis na to
jeśli we wniosku nie ma zaznaczonego kwadracika, że przebywa ktoś za granicą, a strona wniosek podpisuje pod odpowiedzialnością karną to po co oświadczenie, skoro zapisu w ustawie, rozporządzeniach nie ma na ten temat
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 08 lip 2021, 12:43

Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2021, 13:08

Beatris pisze:Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
Sprawdzają czy jest osobne oświadczenie, że wnioskodawca przebywa na terenie RP wraz z rodziną (jeżeli wszyscy nie mają NFZ).
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 08 lip 2021, 13:39

Szarak pisze:
08 lip 2021, 13:08
Beatris pisze:Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
Sprawdzają czy jest osobne oświadczenie, że wnioskodawca przebywa na terenie RP wraz z rodziną (jeżeli wszyscy nie mają NFZ).
Dobrze, że mówisz. W ogóle mam wrażenie,że od 2016 r. przepisy mają się nijak do pism z ministerstwa nakazujących określone postępowanie.
A jeszcze zapytam Szarak, czy Ty drukujesz wszystkie weryfikacje do każdego wniosku i wkładasz do teczki?
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 08 lip 2021, 13:50

Tak. Miałem zdalną kontrolę, gdzie wymagali skanów całych akt w danej sprawie i gdybym tego nie miał wydrukowanego w teczce to bym poległ bo bym się nie wyrobił. W jednej teczce nie miałem wydruku z ZUS i zaraz było pytanie dlaczego zabrakło tego wydruku.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2021, 13:59 przez Szarak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x