Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 30 wrz 2020, 13:12

Marek1992 pisze:
30 wrz 2020, 11:42
Ja tam zawsze bierę od wszystkich pełnoletnich oświadczenia.
ale oświadczenia w jakim celu? co nowego oswiadczaja ? to czego nie posiadaja? bo co posiadaja to wpisuja w deklaracji...czy powielasz dochody z deklaracji...nie rozumiem...czasem moze byc odddzielne oswiadczenie bo jakas sprawa niejasna ale...i tak na szkoleniu mowią,ze deklaracja jest ich oswiadczeniem i nie jest wymagane inne oświdczenie...jednak...kazdy sobie robi jak mu sie podoba:) nie zawsze jednak jest, ze im wiecej...tym lepiej:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 wrz 2020, 13:32

ludzie nawet nie potrafią wypełnić deklaracji o dochodach, TO CO Z TYM ?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 30 wrz 2020, 20:39

Teoretycznie i minimalistycznie wnioskodawca (przyjmijmy, że mający lokal w spółdzielni, 2 osoby dorosłe pracują, dwoje dzieci) mógłby złożyć goły wniosek z fakturą za prąd plus wydruk od zarządcy o wysokości opłat za mieszkanie. Wniosek plus 2 kartki. We wniosku wnioskodawca sam wpisuje dochody z pracy bez żadnych załączonych dokumentów. On ma obowiązek przechowywać dokumenty, na podstawie których wpisał kwoty we wniosku, ale nie ma obowiązku dołączać ich do wniosku.

No ale to rozwiązanie jest dla nas bez sensu, bo na ogół chcemy mieć dokumenty potwierdzające dane wpisane we wniosku.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2020, 7:27

:-) pisze:
30 wrz 2020, 13:12
Marek1992 pisze:
ale oświadczenia w jakim celu? co nowego oswiadczaja ? to czego nie posiadaja? bo co posiadaja to wpisuja w deklaracji...czy powielasz dochody z deklaracji...nie rozumiem...czasem moze byc odddzielne oswiadczenie bo jakas sprawa niejasna ale...i tak na szkoleniu mowią,ze deklaracja jest ich oswiadczeniem i nie jest wymagane inne oświdczenie...jednak...kazdy sobie robi jak mu sie podoba:) nie zawsze jednak jest, ze im wiecej...tym lepiej:)
Chociażby by mieć ich autografy.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 01 paź 2020, 10:46

Marek1992 pisze:
01 paź 2020, 7:27
Marek1992 pisze:
autograf to Ty możesz mieć tylko wnioskodawcy...a nie członków gospodarstwa domowego...ostatnio zarzucono ,ze dokumenty o wysokości dochodów przedstawionych...czyli zaswiadczenia czy inne decyzje...są dołączone do wniosku a nie powinny byc bo wnioskodawca nie ma obowiazku ich skladac. Masz deklaracje o dochodach...wydajesz decyzje i dopiero wtedy mozesz wezwac do przedstwaienia dochodów...wiem wiem...robimy inaczej by bylo leoiej...chodzi mi jednak o przepisy. Dołączanie dodatkowych oświadczen jest zbedne
VIP

Napisano: 01 paź 2020, 11:16

01 paź 2020, 10:46
Marek1992 pisze:
01 paź 2020, 7:27
Marek1992 pisze:
autograf to Ty możesz mieć tylko wnioskodawcy...a nie członków gospodarstwa domowego...ostatnio zarzucono ,ze dokumenty o wysokości dochodów przedstawionych...czyli zaswiadczenia czy inne decyzje...są dołączone do wniosku a nie powinny byc bo wnioskodawca nie ma obowiazku ich skladac. Masz deklaracje o dochodach...wydajesz decyzje i dopiero wtedy mozesz wezwac do przedstwaienia dochodów...wiem wiem...robimy inaczej by bylo leoiej...chodzi mi jednak o przepisy. Dołączanie dodatkowych oświadczen jest zbedne
teraz ustawa sie zmieni i bedziemy mogli wiecej...:)
VIP

Napisano: 01 paź 2020, 11:51

deklaracja o dochodach... fajnie fajnie, ale ludzie nie potrafią tego wypełniać
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny