Oszukani pracownicy socjalni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 10    [ Posty: 98 ]

Napisano: 21 paź 2014, 14:46

Problem braku dofinansowania po 250 zl dla pracowników socjalnych dotyczy wszystkich województw. Owszem jest to zadanie własne gminy ale jak do tej pory dotowane. Przypominam, że i zasilki stałe i okresowe i stypendia równiez sa zadaniem wlasnym gminy do tej pory dofinansowywane z budżetu państwa. Co będzie jak któregoś roku ministerstwo uzna ze nie ma środków? Prawda jest taka, że gminy planują po 250 zl bo maja obowiązek ale gdyby otrzymały dofinansowanie tych kwot to wlasne mogly by być przeznaczone na nagrody. Jednakże ministerstwo uznalo pracowników socjalnych za zwykle barachlo. Lepiej dac nierobom wiecznym wyrównanie z odsetkami mam na myśli zasiłek opiekuńczy , podczas gdy w tym okresie i tak brali okresówki , których teraz nie muszą zwracać. Planują też bezrobotnym dawac z urzedu skarbowego zwrot podatku za dzieci podczas gdy nigdy nie zapłacili nawet złotówki podatku. Ale uczciwym ludziom pracujących w trudnych warunkach , gdzie narażają swoje zdrowie na rozne zakaźne choroby bo wchodza w takie środowiska , że brud brudem zarasta to juz nieważne. No coż wybory niedlugo więc nierobom trzeba coś obiecać bo ich coraz więcej niż tych uczciwie pracujących.
fre

Napisano: 21 paź 2014, 16:32

Skoro gminy będą musiały wygospodarować środki na nasze dodatki to pewnie odbije się to na naszych wynagrodzeniach, które od lat stoją w miejscu!
Nasze zarobki nie odzwierciedlają rangi problemów jakimi się zajmujemy i zakresu obowiązków pracowników socjalnych od których wymaga się interdyscyplinarnej wiedzy i stałego podnoszenia kwalifikacji. Pracownicy socjalni bezpośrednio stykają się z przestępczością, z trudnymi i patologicznymi środowiskami, ze sprawcami przemocy itp. Nie raz nasze zdrowie jest zagrożone np. poprzez przeprowadzanie wywiadów z chorymi na gruźlicę pacjentami szpitali.
Bez wzmocnienia naszego statusu finansowego nigdy nie będziemy się cieszyć prestiżem społecznym. Zresztą obniżka wynagrodzeń wpłynie pewnie demobilizująco do pracy!
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2014, 6:47

Z pisma jasno wynika że jesteśmy sponsorami zasiłków dla naszych klientów. Rezerwa celowa poszła przede wszystkim w pierwszej kolejnosci dla nich, dla nas już nie starczyło. Dobrze pisze Rodrick_86: u nas już wiadomo że przez ten ruch nie będzie nagród na 21.11.
ktoś

Napisano: 22 paź 2014, 12:05

a moze pani premier nie wie nic o tych działaniach, wyglada na kobiete konkretną, moze spotkajmy się z nią i powiadommy o tym fakcie, na pewno bedzie szybka reakcja co wy na to
lolka 27

Napisano: 22 paź 2014, 16:29

lolka 27 pisze:a moze pani premier nie wie nic o tych działaniach, wyglada na kobiete konkretną, moze spotkajmy się z nią i powiadommy o tym fakcie, na pewno bedzie szybka reakcja co wy na to
To bardzo dobry pomysł, może Pani premier doceni naszą pracę.
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 12:37

Opolski zrobił to samo i prawdopodobnie w całym kraju samorząd weźmie na siebie obiecanki państwowe
zaz

Napisano: 23 paź 2014, 15:07

Zobaczcie na bip województwa jaki jest budżet na przyszły rok ! Jeszcze niższe niż w tym roku. Wszystkie zadania ! Czekają aż samorząd przestanie do nas dokładać i uzna , że zbyt dużo ich kosztujemy. Miłej lektury.
male

Napisano: 23 paź 2014, 16:38

Strach pomyśleć co przyniesie nam ta pauperyzacja płacowa. Może te działania mają bardziej skłonić samorządy do zlecania usług socjalnych organizacjom pozarządowym np. w drodze przetargu? Nasza przyszłość zawodowa jest zagrożona! Strach pomyśleć co przyniosą zapowiadane zmiany (standardy) bo już nie łudzę się, że kiedykolwiek będziemy godnie zarabiać.
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 8:27

ja wysłąłam pismo do kancelarii premiera, zobaczymy nie mozemy tylko narzekaać nalezy działać, jakby kazdy z tych co się wypowiadają równiez to zrobili byc moze przyniosło jakis efekt ale niestety pracownicy socjalni tylko gadaja nie działaja
lolka 27

Napisano: 24 paź 2014, 13:09

lolka 27 pisze:ja wysłąłam pismo do kancelarii premiera, zobaczymy nie mozemy tylko narzekaać nalezy działać, jakby kazdy z tych co się wypowiadają równiez to zrobili byc moze przyniosło jakis efekt ale niestety pracownicy socjalni tylko gadaja nie działaja
Również ostatnio pisałem do MPIPS i do Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych - dostałem ciekawe odpowiedzi.

To dobry pomysł aby napisać, ale myślę, że to powinno być pismo podpisane przez większą ilość pracowników socjalnych. Więc połączmy siły!
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 4 z 10    [ Posty: 98 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x