Oszukani pracownicy socjalni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 10    [ Posty: 98 ]

Napisano: 31 paź 2014, 9:36

Owszem zamiast narzekać działajmy! Wysyłajmy pisma, zwracajmy się do swoich posłów i senatorów. Ponadto proponuję całkowity bojkot wszelkich spotkań i imprez organizowanych przez WPS-y, w tym szczególnie z okazji dnia pracownika socjalnego. Jak możemy świętować z ludźmi, którzy działają na naszą szkodę?
Naszemu OPS-owi grozi liwkidacja jednego etatu, bo do problemu dodtków doszedł jeszcze problem zmniejszenia dotacji na funkcjonowanie OPS-u. Ja wprawdzie od dawna to dostrzegam i mówię o tym, że działania wladz są nakierowane na marginalizację OPS-ów na rzecz organizacji pozarządowych. Kasa przekazywana na utrzymanie i realizację zadań statutowych od dawna stoi kością w gardle wielu organizacji pozarządowych. Obecnie te organizacje mają bardzo silne wpływy zarówno na uczelniach, które są jakoś związane z pracą socjalną jak i w instytucjach ministerialnych i wojewódzkich. Od wewnątrz dążą do rozsadzednia systemu pomocy społecznej poprzez wprowadzanie rozwiązań, które wymagają od samorządów nieustannego zwiększania wydatków na pomoc społeczną. Niestety bardzo pomagają im sami pracownicy socjalni, którzy są jedną z najbardziej biernych grup zawodowych i mało roztropną. Do tego niektórzy pracownicy socjalni z różnych powodów wspierają działania NGO-sów. Szczerze mówiąc nie wiem na co liczą, na pracę w tych organizacjach?
efendi_efendi

Napisano: 31 paź 2014, 11:55

Problem braku dofinansowania po 250 zl dla pracowników socjalnych dotyczy wszystkich województw. Owszem jest to zadanie własne gminy ale jak do tej pory dotowane. Przypominam, że i zasilki stałe i okresowe i stypendia równiez sa zadaniem wlasnym gminy do tej pory dofinansowywane z budżetu państwa. Co będzie jak któregoś roku ministerstwo uzna ze nie ma środków? Prawda jest taka, że gminy planują po 250 zl bo maja obowiązek ale gdyby otrzymały dofinansowanie tych kwot to wlasne mogly by być przeznaczone na nagrody. Jednakże ministerstwo uznalo pracowników socjalnych za zwykle barachlo. Lepiej dac nierobom wiecznym wyrównanie z odsetkami mam na myśli zasiłek opiekuńczy , podczas gdy w tym okresie i tak brali okresówki , których teraz nie muszą zwracać. Planują też bezrobotnym dawac z urzedu skarbowego zwrot podatku za dzieci podczas gdy nigdy nie zapłacili nawet złotówki podatku. Ale uczciwym ludziom pracujących w trudnych warunkach , gdzie narażają swoje zdrowie na rozne zakaźne choroby bo wchodza w takie środowiska , że brud brudem zarasta to juz nieważne. No coż wybory niedlugo więc nierobom trzeba coś obiecać bo ich coraz więcej niż tych uczciwie pracujących.

Brawoo!!!!!!!!
ewcia21

Napisano: 03 lis 2014, 10:53

poda mi ktoś link do aktualnego druku dokumentu Oświadczenia o zaangazowaniu w inne projekty. Plisssss.
izaa11

Napisano: 03 lis 2014, 11:07

Rodrick_86 pisze:Dziś w naszym MOPS wraz ze współpracownikami napisaliśmy APEL O POPRAWĘ SYTUACJI MATERIALNEJ PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH W POLSCE adresowany do kancelarii Prezesa Rady Ministrów. W piśmie min. poruszyliśmy kwestię zagrożonych dodatków za pracę w terenie.

Zamiast narzekać zachęcam do działania!
Bardzo fajna inicjatywa. Nie w każdym OPS to zadziała, bo musi być do tego zgrana załoga. U nas jest średnio i marazm w sumie. Pracownicy socjalni nie potrafią działać zespołowo- niestety taki zawód, że pracujemy pojedynczo z ludźmi i to też potem rzutuje na reprezentowanie zawodu. Przykład nauczycieli czy górników nic nie da, bo i u jednych i u drugich są silne organizacje związkowe, które pilnują uprawnień, pieniędzy i walczą o przywileje. Gratuluję, że wam się ufdało. Ja porozmawiam z dziewczynami i może też napiszemy do pani Kopacz.
zisis1

Napisano: 03 lis 2014, 20:05

Postanowiliśmy napisać pod wpływem innych wpisów z tutejszego forum. Oby ktoś zwrócił uwagę na nasze problemy.

Pracownicy socjalni piszcie o tym co Was boli! Zasypmy ich naszymi apelami!
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2014, 13:15

Rodrick_86 pisze:Postanowiliśmy napisać pod wpływem innych wpisów z tutejszego forum. Oby ktoś zwrócił uwagę na nasze problemy.

Pracownicy socjalni piszcie o tym co Was boli! Zasypmy ich naszymi apelami!
Napisaliśmy pismo. Teraz tylko korekty i wyślemy.
Ważne, żeby nawet z małych OPS-ów poszły pisma. Może choć kilka przedrze się przez pracowników Kancelarii Premiera. Może też do Kosiniaka - Kamysza warto kierować te pisma jako do wiadomości?
I jeszcze postulat, żeby wykreślili ten 21.11 jako święto pracowników socjalnych- bo mi wstyd odbierać laurkę od burmistrza w sytuacji, gdy sprzątaczkom płaci więcej niż mnie.
zisis1

Napisano: 04 lis 2014, 19:49

tak seledynowa dba o socjalnych
...

Napisano: 05 lis 2014, 10:06

Czy kiedy pracownik socjalny przeprowadza wywiad dla potrzeb świadczen rodzinnych (zasiłek dla opiekuna czy specjalny zasiłek opiekuńczy) dostaje za taki wywiad jakieś pieniądze? Gdzie można znaleźć o tym informacje? :ugeek:
gab

Napisano: 05 lis 2014, 10:14

Napisaliśmy pismo. Teraz tylko korekty i wyślemy.
Ważne, żeby nawet z małych OPS-ów poszły pisma. Może choć kilka przedrze się przez pracowników Kancelarii Premiera. Może też do Kosiniaka - Kamysza warto kierować te pisma jako do wiadomości?
I jeszcze postulat, żeby wykreślili ten 21.11 jako święto pracowników socjalnych- bo mi wstyd odbierać laurkę od burmistrza w sytuacji, gdy sprzątaczkom płaci więcej niż mnie

Bardzo mądre słowa
Ja w pewnym momencie się kwalifikowalam po zasiłek do pomocy i już byłam o krok aby zanieść podanie i wysłać tą decyzje do władz ale...............
ewcia21

Napisano: 05 lis 2014, 10:35

ewcia21 pisze:Napisaliśmy pismo. Teraz tylko korekty i wyślemy.
I jeszcze postulat, żeby wykreślili ten 21.11 jako święto pracowników socjalnych- bo mi wstyd odbierać laurkę od burmistrza w sytuacji, gdy sprzątaczkom płaci więcej niż mnie

Bardzo mądre słowa
Ja w pewnym momencie się kwalifikowalam po zasiłek do pomocy i już byłam o krok aby zanieść podanie i wysłać tą decyzje do władz ale...............

Pomysł z tym wysłaniem decyzji był dobry. Czy ktoś by się tym na poważnie zainteresował to już inna sprawa. Ja po latach pracy odnoszę takie wrażenie, że każda władza lokalna i ta wyższa nie lubi mieć kontaktów z ludźmi biednymi, tzw. marginesem społecznym, bo to psuje wizerunek jako gospodarza i naraża na ataki ludzi będących w potrzebie. Tym samym unikają też nas - tych, którzy pracują z takimi osobami. Trudno jest docenić pracę szambiarza czy śmieciarza do tego momentu, aż nas zasypią śmieci lub zaleje g...no. :) P.S. Oni zarabiają lepiej niż socjalni - ha ha ha
zisis1

Strona 7 z 10    [ Posty: 98 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x