państwowe a prywatne dpsy

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Ala

państwowe a prywatne dpsy

Post autor: ~Ala »

Witam, czy opsy mogą umieszczać w dpsach prywatnych? a jeśli tak to na jakiej podstawie? czy jedynie w państwowych?

Jak faktycznie wyglądają wywiady alimentacyjne u Was? Czy kierujecie sprawy do sądu w przypadku odmowy pomocy ze strony osoby zobowiązanej do alimentacji? wszystkie czy w szczegolnych przypadkach? Mam sytuacje: ojciec w dpsie, syn ma zal do ojca i nie chce dofinansowywac pobytu, obawia się że mimo deklaracji ze nie bedzie pomagal zostanie zmuszony do placenia a sam jest w trudnej sytuacji finansowej? Po prostu obawiam się o syna, ze bedzie ponosil odplatnosc a sytuacja na prawde wyglada tak ze syn jest od dawna w konflikcie z ojcem

Bardzo prosze o pomoc
~nn

Re: państwowe a prywatne dpsy

Post autor: ~nn »

Decyzja administracyjna ustalająca odpłatność dla osoby zobowiązanej - było na forum. Nie ma dps państwowych zasady kierowania do prywatnych dps określa ustawa.
~Igor

Post autor: ~Igor »

Jeśli prywatny DPS ma standaryzację i podpisaną umowę z gminą, lub powiatem (PCPR) to gmina może kierować do niego mieszkańców. Ustawa określa warunki alimentacji. Obowiązek alimentacyjny uzależniony jest od kryterium dochodowego, które wynosi obecnie 300% kryterium dochodowego. Praktycznie to 1.626 zł w przypadku osoby samotnej i 1.368 na osobę w rodzinie w przypadku gdy zobowiązany ma rodzinę. Konflikty w rodzinie nie mają tu nic do rzeczy. Jest obowiązek alimentacyjny i koniec. ściąganiem Alimentów zajmuje się gmina, która zastępczo wykłada kasę dla DPS. I gmina w razie potrzeby oddaje sprawę do Sądu.
~ola

Post autor: ~ola »

A jak jest w przypadku klient został umieszczony w DPS na czas określony tzn 5 lat i termin ten już się zbliża moje pytanie brzmi czy my jako ops mamy ponownie kompletować dokument i kierować i jak będzie z odpłatnością bo przez 5 lat klient był w DPS meldowany to która gmina kieruje
ODPOWIEDZ