paragraf 5 nowego rozporządzenia

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
gość2016

paragraf 5 nowego rozporządzenia

Post autor: gość2016 »

Witam forumowiczów
czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem, gdy osoba ubezwłasnowolniona przebywa np na drugim końcu Polski w dps a ja mam z opiekunem prawnym jechać do niej i tam przeprowadzać wywiad?
mim

Re: paragraf 5 nowego rozporządzenia

Post autor: mim »

Może poinformować opiekuna prawnego, że zmieniło się rozporządzenie w sprawie przeprowadzania wywiadów i będzie miał dodatkowe obowiązki. W związku z tym może wystąpić do sądu o ustalenie wynagrodzenia dla opiekuna.
gość 1983

Post autor: gość 1983 »

Moim zdaniem to pracownik DPS powinien przeprowadzić ten wywiad, a opiekun prawny dojechać do miejsca pobytu ubezwłasnowolnionego, bo to tej osoby dotyczy sprawa. Delegacja na wyjazd nie daje mi uprawnień do wykonywania czynności służbowych na innym terenie.
gość2016

Ktoś coś jeszcze?
ruszcie te szare komórki, takich przypadków będziecie mieli multum i jakoś to musicie rozwiązać...
Ika 2

Post autor: Ika 2 »

Zgadzam się z gościem 1983.
grand

Post autor: grand »

Ja rozumie to w ten sposób, że wywiad będzie przeprowadzał pracownik socjalny z terenu gdzie przebywa osoba ubezwłasnowolniona (miejscowy OPS lub pracownik socjalny DPS) w obecności jej opiekuna prawnego.
gość2016

No tak, tylko co w sytuacji gdy opiekun mieszka X kilometrów od tego DPS
no kuźwa

Post autor: no kuźwa »

to niech ruszy d.u.p.s.k.o aby sprawdzić w jakich warunkach i w jakim stanie jest jego podopieczny - to jest jego z.a.s.r.a.n.y obowiązek jako opiekuna prawnego
anka-skakanka

Post autor: anka-skakanka »

Dokładnie jak wyżej. Jeśli ktoś się decyduje na ustanowienie go opiekunem prawnym to musi wziąć pod uwagę, że będą się z tym wiązać pewne obowiązki.
Asia180

Post autor: Asia180 »

Wywiad musi być przeprowadzony z opiekunem prawnym. Są 3 rozwiązania: 1. Opiekun prawny jedzie tam gdzie jest jego podopieczny i tam pracownik socjalny przeprowadza z nim wywiad (i tu najprościej); 2. DPS kieruje pismo o przeprowadzenie wywiadu z opiekunem prawnym do Ośrodka tam gdzie opiekun prawny mieszka (terytorialnie do miejsca zamieszkania opiekuna prawnego); 3. opiekun prawny wnosi do Sądu wniosek o rezygnację ze swojej funkcji a nowym opiekunem prawnym jest pracownik DPS (wtedy problem z wywiadami znika) a to że Sądy mają w chole.... czasu więc to trwa i trwa :))))
ODPOWIEDZ