zmiana od 5.09.uops schronisko - kontrakt czy decyzja
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zmiana od 5.09.uops schronisko - kontrakt czy decyzja
Pilne! mam pytanie związku ze zmianą ustawy o schronieniu czy wraz z podpisaniem kontraktu z osoba bezdomną konieczne jest przeprowadzenie wywiadu i dywanie decyzji w sprawie schronienia.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana od 5.09.uops schronisko - kontrakt czy decyzja
Podłączam się do pytania. I jeszcze jedno - jeśli podopieczny sam opłaca swój pobyt w schronisku to co wtedy? też decyzja?
Poczytaj dokładnie ten przepis. Ja go rozumie tak:trzykrotka pisze:Pilne! mam pytanie związku ze zmianą ustawy o schronieniu czy wraz z podpisaniem kontraktu z osoba bezdomną konieczne jest przeprowadzenie wywiadu i dywanie decyzji w sprawie schronienia.
Kieruje do noclegowni: wystawiam skierowanie i wysyłam osobę do placówki (bez wywiadu i decyzji)
Art. 48a ust. 8 "Pomoc przyznawana w formie tymczasowego schronienia w ogrzewalni lub noclegowni nie wymaga przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz wydania decyzji administracyjnej, a wydatki poniesione za udzieloną pomoc nie podlegają zwrotowi".
Kieruję do schroniska: kontrakt socjalny, wywiad i decyzja:
Art. 48a ust. 2. "Schronisko dla osób bezdomnych zapewnia osobom bezdomnym, które podpisały kontrakt socjalny, całodobowe, tymczasowe schronienie oraz usługi ukierunkowane na wzmacnianie aktywności społecznej, wyjście z bezdomności i uzyskanie samodzielności życiowej".
Nigdzie nie doszukałem się zapisu zwalniającego z przeprowadzenia wywiadu czy wydania decyzji.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Do schroniska niezbędna jest decyzja, i co więcej, można ją wydać tylko osobie, która podpisała kontrakt socjalny, co jest kompletną głupotą z wielu powodów, ale to temat w ogóle na osobny wątek.
Czy podpisanie kontraktu dotyczy także osób które już są np. od roku w schronisku ? Czy tylko nowo kierowanych ?
Ponawiam pytanie od "izis". Czy kontrakty obowiązują nowych klientów schroniska czy tych długoterminowych też ?
Z informacji, które u nas jedna z koleżanek przywiozła ze szkolenia z Mazurkiewiczem wynika, iż dotyczy to wszystkich osób przebywających w schronisku (przebywanie w schronisku jest uzależnione od podpisania kontraktu).izis pisze:Czy podpisanie kontraktu dotyczy także osób które już są np. od roku w schronisku ? Czy tylko nowo kierowanych ?
Wydaje mi się, że jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nikt Ci jednak nie da. Na razie to tylko różne interpretacje.
Patrząc literalnie na przepis ja również bym się skłaniał ku temu, że w schronisku mogą być jedynie osoby, które podpisały kontrakt.
Art. 48a ust. 2. "Schronisko dla osób bezdomnych zapewnia osobom bezdomnym, które podpisały kontrakt socjalny, całodobowe, tymczasowe schronienie oraz usługi ukierunkowane na wzmacnianie aktywności społecznej, wyjście z bezdomności i uzyskanie samodzielności życiowej".
Dziękuję grand za informację. Miłego dnia !
Czy mogę prosić o podanie Dz.U. do tej zmiany?
Nie wydaliśmy decyzji kierującej do schroniska a oni i tak przesyłają nam noty obciążeniowe za pobyt bezdomnego. Czy pomimo braku odpowiedniej decyzji mamy obowiązek zapłacić schronisku?
Oprócz zmiana od 5.09.uops schronisko - kontrakt czy decyzja - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
okresowy dzielony
decyzja wygaszająca
strata
jaki dochód do ps
adopcja
czy dzielić dochód z dod. mieszkaniowego?
kontrakt socjalny
czy przysługuje stypendium?? PILNE!!
ulga na dzieci a dochód rodziny
pierwszy wywiad elektroniczny
dodatek za wydane decyzje
usługi opiekuńcze
13 ka
POMOST Standard 3-8.0
nowy wywiad do ZDO
paragraf 5 nowego rozporządzenia