PESEL nie został podany we wniosku
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
PESEL nie został podany we wniosku
Pan złożył wniosek o KDR, jest ojcem 3 dorosłych dzieci,
z dziećmi jest skonfliktowany dlatego nie posiada ich PESELU
nawet nie wie jak się córki aktualnie z męża nazywają,
jedna mieszka za granicą, jedna w innej gminie,
podobno dzwonił do ministerstwa i powiedziano mu, że numer pesel mamy sobie ustalić z urzędu,
i wcale nie musi go podawać...
chmmm… ????
wiecie może skąd można uzyskać nr pesel???? z naszej gminy to może by się udało uzyskać…
ale z innej gminy? a osoby mieszkającej poza terenem Polski???
z dziećmi jest skonfliktowany dlatego nie posiada ich PESELU
nawet nie wie jak się córki aktualnie z męża nazywają,
jedna mieszka za granicą, jedna w innej gminie,
podobno dzwonił do ministerstwa i powiedziano mu, że numer pesel mamy sobie ustalić z urzędu,
i wcale nie musi go podawać...
chmmm… ????
wiecie może skąd można uzyskać nr pesel???? z naszej gminy to może by się udało uzyskać…
ale z innej gminy? a osoby mieszkającej poza terenem Polski???
GORZATKA
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: PESEL nie został podany we wniosku
jajcarze w tym ministerstwie, oni wiedzą że ile kłód by nie rzucali to te pachołki na dole sami se dadzą radę ze wszystkim
, jak masz znajomości to się może dowiesz z urzędu stanu cywilnego, ewentualnie wyślij tam Pana, jakby co to wystarczą też nr aktów urodzenia tych dzieci, gdyby ojciec je miał lub uzyskał to wpisujesz je tam gdzie miejsce na nr i serię dokumentu tożsamości i system cię dalej puści z tymi danymi

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Chyba sobie żartujesz... Będzie ustalał kogoś nazwiska dzieci i pesele? A oświadczenie dotyczące władzy rodzicielskiej? Co tam wpisze? Imie dziecka w ogóle Pan zna? Absolutnie bym takiego wniosku nie przyjął, jeżeli mój przełożony by mi kazał to przyjąć lub osoba by złożyła inną drogą to bym wezwał do usunięcia braków formalnych, a następnie wniosek bez rozpatrzenia. Mam już taki wzór - gdy Pani nie dostarczała mi wymaganych dokumentów. Ja dałbym odmowę, a jak masz opcję w swoim Ośrodku to skonsultuj się z radcą prawnym.ubu pisze:jajcarze w tym ministerstwie, oni wiedzą że ile kłód by nie rzucali to te pachołki na dole sami se dadzą radę ze wszystkim, jak masz znajomości to się może dowiesz z urzędu stanu cywilnego, ewentualnie wyślij tam Pana, jakby co to wystarczą też nr aktów urodzenia tych dzieci, gdyby ojciec je miał lub uzyskał to wpisujesz je tam gdzie miejsce na nr i serię dokumentu tożsamości i system cię dalej puści z tymi danymi
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dodam, że MRPIPS jak sami ujmują "nie stanowi wykładni prawa", także to jest ich stanowisko, więc to ich interpretacja. Niech się ten Pan zgłosi do urzędu, jak mu podadzą te dane, to dopiero wniosek niech składa - ja za kogoś wniosków nie wypełniam. Ale to twoja decyzja jak zrobisz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: św fa śr kdr zdo
- Kontakt:
A czy wy pracownicy znacie może ustawę o KDR a konkretnie art.9 ust.9? Wyraźnie jest tam napisane że wójt jest OBOWIĄZANY do samodzielnego uzyskania danych osobwych, w tym PESEL!
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak, na tyle znamy tą ustawę, żeby wiedzieć, że art. 9 ust. 9 nie istnieje.bunia999666 pisze:A czy wy pracownicy znacie może ustawę o KDR a konkretnie art.9 ust.9? Wyraźnie jest tam napisane że wójt jest OBOWIĄZANY do samodzielnego uzyskania danych osobwych, w tym PESEL!
Jeżeli mowa o art. 10 ust. 9 to zdaj sobie sprawę, że większość pracowników nie ma takich uprawnień do weryfikacji, jedynie w Urzędzie. My możemy tylko sprawdzić po PESELU, a bez PESELu nie. A jak wiesz KDR w 90% prowadzą OPS, więc miałem na myśli OPS. Taki wniosek wtedy by musiał iść bezpośrednio do Wójta/Burmistrza/Prezydenta.
Jeżeli jesteś w stanie zweryfikować kogoś bez PESELu, to proszę bardzo. Ja przedstawiłem swoje zdanie w tym temacie, taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Jestem ciekaw czy w ogóle kiedykolwiek pracowałeś na KDR

- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
No też dobrze odpisałeś Michu95 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
napisałam wniosek o udostępnienie danych do urzędu... ale oni mogą udzielać informacji tylko dotyczących mieszkańców gminy,
więc musiałam napisać wniosek o udostępnienie danych do MSWiA... no i pewnie będę musiała czekać gdzieś ze 2 miesiące na odpowiedz...
echh… facet roszczeniowy… wnioskiem rzucił mi niemal prosto w twarz... że tak powiem...
więc musiałam napisać wniosek o udostępnienie danych do MSWiA... no i pewnie będę musiała czekać gdzieś ze 2 miesiące na odpowiedz...
echh… facet roszczeniowy… wnioskiem rzucił mi niemal prosto w twarz... że tak powiem...
GORZATKA
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
no takich przypadków należy współczuć 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zrzucić wszystko na pracownika "najniższego szczebla" i niech robi... tylko jeszcze zapominają o tym, żeby jeszcze do tego dostosować oprogramowanie.ubu pisze:no takich przypadków należy współczuć
Zastanawia mnie jak ci ten wniosek wypełniła ta osoba.
Oprócz PESEL nie został podany we wniosku - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Pozostawienie wniosku bez rozpoznania
Nowy użytkownik - jak to zrobić?
jak system nalicza koszty
nowy członek rodziny- nowe dziecko
złożono o kartę elektroniczną
Nietypowy wniosek, jak go wprowadzić?
Pomocy-przyznanie karty elektronicznej-komunikat
karta dla rodziców, akt zgonu
komu należą się karty dużej rodziny?
KDR - 2 dzieci, jedno w innej gminie
Karty anulowane - co z nimi zrobić?
czy osobie należy się karta dużej rodziny?
Śmierć wnioskodawcy, karta w produkcji
dziecko z innej gminy wprowadza się do gminy reszty rodziny
nie dochodzą wiadomości na e-mail
przedłużenie terminu karty czy zwracać