pieniądze z pcpr - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 mar 2011, 17:54

Więc ja sie wyprowadzam w czerwcu bo mam wtedy urodziny... w pcpr powiedzieli mi ze w te wakacje nie dostane pieniedzy tych na kontynułowanie nauki tylko bede przyznane we wrzesniu i oczywiscie juz w nastepne wakacje tez beda . ale czemu nie w te? a i czy jak opuszczam rodzine zastepcza to odrazu sa przyznawane pieniadze na usamodzielnienie czy tez po zakonczeniu szkoły?
~KAROLINA

Napisano: 17 mar 2011, 23:00

było to u nas wałkowane i dzieciaki jeśli kończą naukę, pozostają do końca sierpnia (znaczy w placówce, niezależnie od tego, kiedy mają 18), a od września - kasa na kontynuowanie nauki
Nie daj się Karolciu:)
wystąp o interpretację do MPiPS:)

a kasę na usamodzielnienie maja wypłacaną po skończonym wypłacaniu kasy na kontynuowanie, chociaż tu też miewaliśmy odstępstwa od normy, wszystko zależy od przychylności urzędasów /sorka/

3mam za Ciebie kciuki
Ewa
~Ewa

Napisano: 18 mar 2011, 0:01

Karolina zgodnie z przepisami o systemie oświaty absolwentem szkoły średniej jesteś w dniu otrzymania świadectwa. Kierując się tym nie ma podstaw do przybywania w placówce do września. Jednak w naszej chałupce zrobiliśmy wyjątek i pozwoliliśmy dotrwać dziewczynie do września.
Do Ewy szkoda, że Wy macie kontakt z \"urzędasami\". Mój PCPR zatrudnia fachowców ale przede wszystkim ludzi. To pracownicy PCPR zaproponowali wyjście z trudnej sytuacji.
~Marcin

Napisano: 18 mar 2011, 1:24

Czyli pozwoliliście dziewczynie przebywać w waszej \"chałupce\" do końca roku szkolnego w którym kończy szkołę. Tak zapewne powinno być. \"Mój PCPR zatrudnia fachowców, ale przede wszystkim ludzi.\" Marcinie - bez przesady
\"W Polsce, zgodnie z brzmieniem ustawy o systemie oświaty[1], rok szkolny we wszystkich szkołach i placówkach rozpoczyna się z dniem 1 września każdego roku, a kończy 31 sierpnia następnego roku, co oznacza, że liczy tyle dni, ile rok kalendarzowy.

Pojęcie roku szkolnego jest często mylone z pojęciem czasu trwania zajęć szkolnych (opisanego poniżej). W mowie potocznej terminy te są rzadko rozróżniane.\"

Rok szkolny dzieli się na semestry.

Czas trwania zajęć szkolnych [edytuj]Innym pojęciem jest czas trwania zajęć szkolnych, które zgodnie z rozporządzeniem w sprawie organizacji roku szkolnego [2], w szkołach (z wyjątkami) zajęcia dydaktyczno-wychowawcze rozpoczynają się w pierwszym dniu września, a kończą w najbliższy piątek po dniu 18 czerwca [2]. Wyjątkiem jest rok szkolny 2010/2011, wtedy kończy się 22 czerwca z powodu, że Boże Ciało wypada 23 czerwca. Jeżeli pierwszy dzień września wypada w piątek, sobotę lub niedzielę, zajęcia dydaktyczno-wychowawcze rozpoczynają się w najbliższy poniedziałek po dniu 1 września [2].

Przypisy1.↑ Art. 63 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572)
2.↑ 2,0 2,1 2,2 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. z 2002 r. Nr 46, poz. 432) w brzmieniu nadanym przez rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 lipca 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. z 2006 r. Nr 141, poz. 999)
~Jolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem