Realizacja zadnia w zakresie organizacji opieki nad dzieckiem jest zadaniem powiatu więc to nie gmina je prowadzi. Zatem gmina nie otrzymuje z tego tytułu subwencji oświatowej. Środki na prowadzenbie placówki zabezpiecza powiat. Nauczyciele zatrudnieni w placówkach nie są wykazywani w arkuszach organizacyjnych składany w wydziała edukacji starostw. Stosuje się w ichg przypadku wszytskie zasady rozliczania finasowego jak w przypadku wszystkich innych nmauczyciel.
Jeżeli jest to bardzo ważne dla Ciebie mogę sprawdzić dokładniej. Na 100% nauczyciele w placówkach są objęci regulaminem wynagradzania dla danego powiatu. Wykazuje się ich w Systemie Informacji Oświatowej, wylicza się ich średnie wynagrodzenie itp. Daj znać czy mam się dowiadywać o dalsze konkrety. Pozdrawiam
czy dyrektor placówki ma na utrzymanie pieniądze , które powiaty płacą na dziecko zgodnie z obowiązującym kosztem utrzymania dziecka w placówce? Czy na pensje nauczycieli z kn dostaje dodatkowe pieniądze?np ze starostwa?proszę o odpowiedź. I jeszcze mam pytanie, czy jeden wychowawca ma pod opieką 10 dzieci, u mnie nie jest to przestrzegane, są opiekunki dziecięce ale raczej wtedy, kiedy nie ma dzieci...czy u was też są opiekunki dziecięce?i czy jeśli w grupie jest na 13 dzieci 5 z upośledzeniem umysłowym, to wtedy musi być więcej wychowawców do pracy?
Jeżeli KN w dd jest wykazywana w SIO to znaczy, że subwencja jest przekazywana także aby zabezpieczyć wynagrodzenie nauczycieli w tych placówkach, jak rozumiem? Jeżeli tak jest to znaczy, że KN nie zwiększa kosztów prowadzenia poszczególnych placówek przez powiat i nie obciąża dodatkowo jego budżetu... dobrze kombinuję?
Witam. Nie bardzo dlatego, iż placówki znajdują się w zupełnie innym dziale klasyfikacji budżetowej. Z oświatą placówki nie mają niczego wspólnego. Powiat organizuje jako zadanie własne opiekę zastępczą i tylko od niego zależy jak to zrobi. Może prowadzić sam placówki lub zlecić to na zewnątrz.