Pilna sprawa ! - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 gru 2013, 3:04

Witam.
Moja dziewczyna mieszkała w rodzinie zastępczej około 4 lata a w tym roku się usamodzielniła i chcemy zamieszkać razem. Pojawił się natomiast wielki problem, a mianowicie rodzina chcę prawdopodobnie zrezygnować z opieki nad jej rodzeństwem(siostra 9lat i brat 14 lat) przez co zapewne trafiliby do domu dziecka a tego nie chcemy. Moi rodzice polubili te dzieciaki ale mam nie pełnosprawnego brata co kumuluje uwagę na nim a w dodatku w mieszkaniu jest spora rodzinka: Mama, Tata, Siostra i jej narzeczony, Ja i moja dziewczyna i mimo to, że siostra się wyprowadza to i tak moi rodzice nie mogą wziąć dzieciaków pod opiekę(a chcieli) ze względu na to iż muszą zrobić bratu pokój i miejsca w domu nie ma . Pytanie moje brzmi: Czy jest możliwość żeby moja dziewczyna dostała jakieś mieszkanie na własność np. kawalerkę do remontu żebyśmy mogli wziąć jej rodzeństwo pod swoją opiekę nie odsyłając ich do domu dziecka?
PS.(pracę stałą posiadam, rodzina chętna do pomocy)

17 grudnia sprawa o opieke nad nimi więc proszę o szybką odpowiedź.
~Adrian

Napisano: 16 gru 2013, 9:28

Pytasz czy jest możliwość otrzymania mieszkania na własność? Jeżeli gmina dysponuje wolnymi lokalami to oczywiście może przydzielić osobie potrzebującej mieszkanie tyle, że nie jest to żadna własność i takiej potrzeby również nie ma. Problem widzę z innej strony. Jeżeli Twoja dziewczyna nie posiada własnego dochodu to nie będzie mogła zostać rodziną zastępczą dla rodzeństwa. Twój dochód nie będzie brany pod uwagę, bo nie jesteście małżeństwem. 17 grudnia sprawa, więc póki co chyba niewiele da się zrobić. Może ktoś inny znajdzie jakiś lepszy pomysł na to by dzieci nie trafiły do DD. Pytanie dlaczego obecna RZ chce zrezygnować z opieki? Nie radzą sobie z nastolatkiem?
~juka

Napisano: 16 gru 2013, 11:44

Małżeństwo miało dzieciaki ale kobieta pojechała za wnukiem do Anglii i porzuciła dzieci , a żeby nie oddawać pieniędzy jej mąż chce wziąć dzieci pod opieke ale tylko do końca roku szkolnego a nie wiadomo czy sąd się na to zgodzi.
~Adrian

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x