Pilne - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lis 2016, 9:38

Witam, kobieta - "panna" złożyła wniosek przez system bankowy w którym podała tylko siebie i dziecko. We wniosku figuruje tylko adres e-mail na który nie odpowiada więc zakładam że w ogóle na niego nie wchodzi czyli kontakt tylko i wyłącznie drogę papierową tj. ustawę i KPA. Pierwszy krok który zrobiłam to wezwałam kobietę do przedłożenia dokumentu tj. wyroku który potwierdziłby sprawowanie opieki nad dzieckiem, a z racji tego, że jako panna może go nie mieć to do napisania oświadczenia że sprawuje opiekę i sama wychowuje dziecko. Na wezwanie kobieta odpowiedziała w ten sposób że wysłała mi 2 wniosek przez system bankowy w którym jako załącznik przesłała oświadczenie. Tylko, że to oświadczenie to jest skan i do tego nie jest napisane pod odpowiedzialnością karną więc w żaden sposób jej nie pociąga do odpowiedzialności. Każdy by mógł sobie takie oświadczenie napisać.

Co teraz zrobić? Mam teraz 2 wnioski... jeden przydałoby się umorzyć na wniosek tej kobiety no i mam "skan" oświadczenia bez rygoru odpowiedzialności co też mnie nie satysfakcjonuje.

W naszej mamy tylko art. 19 gdzie wezwać mogę gdy czegoś nie dostarczyła a w sumie w jakiś sposób wysłała oświadczenie tylko że błędne jak dla mnie, lub gdyby były błędy we wniosku a takich błędów w nich nie ma..

Przydałoby się wezwać kobietę do złożenia wyjaśnień na podstawie Art. 50. § 1 kpa, ale nie mam teraz o czym jej pouczyć. W tym art. nie ma mowy o tym że wnioski mogę zostawiać bez rozpatrzenia.

Proszę was o poradę.
bambi

Napisano: 20 lis 2016, 21:03

Nikt nie pomoże ?;(
bambi

Napisano: 21 lis 2016, 12:24

Sam wniosek jest oświadczeniem. Panna nie wykazuje, że mieszka z facetem to z nim nie mieszka i koniec. Liczysz panne i dziecko.
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 lis 2016, 12:03

No owszem wniosek wnioskiem.Ale jeżeli Pani otrzymuje np alimenty na rzecz dziecka a zapomniała o tym wspomnieć? Nie powinnam mieć w dokumentach oświadczenia jak wygląda sprawa opieki?
wifka

Napisano: 22 lis 2016, 13:40

to wżyważ ją do uzupełnienia dokumentów, dajesz termin 7 dni i pouczenie, że jeżeli nie dostarczy to sprawa zostaje bez rozpatrzenia.
Domicela444
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 13:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2016, 14:33

Jeżeli kobieta oświadczyła we wniosku, że jest panną to po co kolejne oświadczenie, że jest panną?
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x