Witam, kobieta - "panna" złożyła wniosek przez system bankowy w którym podała tylko siebie i dziecko. We wniosku figuruje tylko adres e-mail na który nie odpowiada więc zakładam że w ogóle na niego nie wchodzi czyli kontakt tylko i wyłącznie drogę papierową tj. ustawę i KPA. Pierwszy krok który zrobiłam to wezwałam kobietę do przedłożenia dokumentu tj. wyroku który potwierdziłby sprawowanie opieki nad dzieckiem, a z racji tego, że jako panna może go nie mieć to do napisania oświadczenia że sprawuje opiekę i sama wychowuje dziecko. Na wezwanie kobieta odpowiedziała w ten sposób że wysłała mi 2 wniosek przez system bankowy w którym jako załącznik przesłała oświadczenie. Tylko, że to oświadczenie to jest skan i do tego nie jest napisane pod odpowiedzialnością karną więc w żaden sposób jej nie pociąga do odpowiedzialności. Każdy by mógł sobie takie oświadczenie napisać.
Co teraz zrobić? Mam teraz 2 wnioski... jeden przydałoby się umorzyć na wniosek tej kobiety no i mam "skan" oświadczenia bez rygoru odpowiedzialności co też mnie nie satysfakcjonuje.
W naszej mamy tylko art. 19 gdzie wezwać mogę gdy czegoś nie dostarczyła a w sumie w jakiś sposób wysłała oświadczenie tylko że błędne jak dla mnie, lub gdyby były błędy we wniosku a takich błędów w nich nie ma..
Przydałoby się wezwać kobietę do złożenia wyjaśnień na podstawie Art. 50. § 1 kpa, ale nie mam teraz o czym jej pouczyć. W tym art. nie ma mowy o tym że wnioski mogę zostawiać bez rozpatrzenia.
Proszę was o poradę.