Napisano: 20 lis 2016, 14:54
Witam. mam pytanie odnośnie zaleceń SKO. A mianowicie wiem,że moją decyzję uchylą bo była błędnie wydana( dziecko miało orzeczenie do 30.04.2016r. a przyznaliśmy do końca okresu). Kobieta składała na troje dzieci, w tym to jedno niepełnosprawne. Dochód wynosi ponad 1000 zł. Czyli od maja 2016r. powinna otrzymać tylko na dwoje. Pani we wrześniu 2016 dostarczyła kolejne orzeczenie, z tym ze data złożenia wniosku do orzecznictwa to 08.2016. Czyli Pani od maja do lipca pobierała nienależne pieniążki w sumie 1500. Nasza wina jest bo decyzja błędnie wydana. I teraz czego mogę się spodziewać z SKO. Uchyli decyzję w całości czy tylko na to jedno dziecko. Potem co mam robić czy ponownie rozpatrzyć bez ponownego wszczęcia postępowania adm. Wydać prawidłową decyzję czekać 2 tyg na uprawomocnienie. Od sierpnia Pani Złożyła wniosek i pieniądze są przelewane na troje dzieci. Czy teraz wstrzymać wypłatę skoro na podstawie błędnej decyzji. jak to zrobić w IZYdzie. A potem wszystko wyrównać. Następnie kolejna sprawa wszczęcie postępowania o nienależnie pobranym świadczeniu, termin 7 dni i decyzja o nienależnie i zwrocie. Proszę by jakaś dobra duszyczka mi podpowiedziała co po kolei, (wiem że będą zalecenia sko ) ale chciałabym sobie to w głowie poukładać i w końcu się wyspać. Proszę o odpowiedź!!!