pilne do nemo plus iuris - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 sty 2014, 13:04

Jeśli Pan zagląda proszę o potwierdzenie czy mogę zadać pytanie ( szkoda, żeby \"wisiało\" w próżni ;)
- dotyczy dokumentacji NK
- dotyczy książki Lisowskiego. m.in. \" Najczęściej zadawane pytania..\" i inne - wzięłabym ( potrzebuje tylko recenzji w tym temacie )
~emilka

Napisano: 13 sty 2014, 16:49

proszę pytać
~nemo plus iuris

Napisano: 13 sty 2014, 20:05

1. Przyjmujemy ,że pr. socjalny bądź pedagog zakłada NK. Tak?
-Następnie przekazuje on wypełnioną kartę \" A\" do przewodniczącego ZI. Tak?
- Dalej składa on - czyli owy wszczynający procedurę Wniosek o powołanie Grupy Roboczej ( ze wskazaniem specjalistów jacy powinni się znaleźć w GR- niekoniecznie ze wskazaniem personalnym ) .Tak powinno to być w praktyce. Tak?
-dalej, jakie czynności wiadomo ...
Ale :
To Policja jednakże najczęściej zakłada NK. Niestety dociera do mnie zazwyczaj karta cz- \"A\" wraz z notatką policyjną i tyle. Nie piszą wniosków - ponieważ nie weszło im to w nawyk- tak to nazwijmy. ( wniosek ostatecznie oczywiście jest w dokumentacji )
Pytanie :
Czy ?- chcąc uprościć sobie życie i im- to pracownik socjalny ( z którego to rejonu opiekuńczego jest wskazana\"rodzina z Nk\" ), po rozeznaniu sytuacji złoży wniosek o powołanie GR- to będzie to wielkie przegięcie ?
Szczerze powiem, że nawet wolę- ponieważ wiem , że zrobią to lepiej- zdobędą więcej informacji.
Czy jednak żądać wykonania tej czynności od Policji ?

Pytanie 2.
Czy poleca pan pozycje A. Lisowskiego
\" Odpowiedzi na trudne pytania z pomocy społecznej \"
\"Wzory decyzji i pism w sprawach dotyczących pomocy społecznej i pieczy zastępczej \"
czy wiem pan coś o innych publikacjach.?

Pytanie 3 . Nieplanowane.

Po zakończeniu NK- nie monitoruję sytuacji rodziny - chyba, że będzie to uzgodnione z rodziną i przyjęte w ramach współpracy z instytucją . Na piśmie . Czyli ich zgoda. Tak?
~emilka

Napisano: 13 sty 2014, 22:45

na zadane powyżej pytania znajdziesz odpowiedzi pisane przez niejaką emilkę w wątku pt. zmiana składu GR. Zapomniałaś co pisałaś?
~do emilki

Napisano: 13 sty 2014, 23:25

ja wiem - przemyślałam jednak -i mam wątpliwości w niektórych kwestiach...
Cię przepraszam -ale czekam na kogoś.;)
~emilka

Napisano: 14 sty 2014, 16:08

ad. 1
ja osobiście nie wyręczałbym w niczym Policji, zresztą rozporządzenie o NK wskazuje że wszczynającym jest jeden podmiot i nie przewiduje sie mozliwości dublowania jego działania (zasada ne bis in idem)
inna sprawa to postepowanie danego funkcjonariusza ma się nijak do WYTYCZNEJ Nr 2 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 7 grudnia 2011 r.
w sprawie sposobu postępowania policjantów podczas realizacji procedury \"Niebieskie Karty\" (Dz. Urz. KGP. z 2011r. Nr 10, poz.77); jeśli już czegoś żądać od Policji to właśnie z powołaniem na ten dokument

ad. 2 zacytuję: Nemo iudex in causa sua

ad. 3 owo \"monitorowanie: może odbywać się wyłacznie za zgodą zainteresowanych osób
~nemo plus iuris

Napisano: 14 sty 2014, 16:41

Imo, si prohiberetur iudex...,
czyli kupię;)

Za potwierdzenie moich przypuszczeń dziękuję.
~emilka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem