Witam, mam takie przypadek, gdzie została założona niebieska karta, sprawcami przemocy są rodzice a ofiarami dzieci (5 i 2 lata). Jestem pracownikiem socjalnym. Jak mam pracować z tą rodziną? Jeszcze nie miałam takiej nk, nie ma żadnej innej rodziny a nk jest strasznie na wyrost :/
to jest trochę pogmatwana sprawa, najpierw nk była otworzona rok temu, gdzie sprawcą przemocy był ojciec a ofiarą matka, a potem jak już miała być zamykana ktoś wpadł na pomysł że konflikt między rodzicami stanowi przemoc wobec dzieci i na grupie roboczej została założona. poszedł wniosek do sądu, ale ja nie wiem jak mam z nimi pracować :/
Teresa.
Udowodnij w działaniach NK, że fakty są inne. I to w miarę szybko . Jeśli jesteś o tym przekonana.
Tak naprawdę powinien być zawiadomiony Sąd rodzinny- gdyż domniemanymi sprawcami są oboje rodziców, a nie ma innej spokrewnionej rodziny.
Do czasu decyzji Sądu.
Na czas pracy Gr/ZI dać asystenta rodziny- koniecznie.
Mimo wszystko sprawdź- w jaki sposób rodzice rozwiązują konflikty, spory lub trudne sytuacje związane z wychowaniem dzieci. Da się to zrobić. Ponadto koniecznie wprowadzić spotkania z rodzicami - warsztaty/ treningi- Konsultacje wychowawcze \"
Jak mówić ,żeby dzieci nas słuchały...
Jak wychowywać bez przemocy...- powiedzmy nawet profilaktycznie.
Jak rozwiązywać konflikty?
Rodzice - podejrzewam spokojnie przejdą \" szkolenie\".
Pr. socjalny - monitoring rodziny- ogólny .
Policja także pod kątem bezpieczeństwa dzieci -tylko niech nie nawiedzają rodziny sami- bo dzieci straszą- z kimś , kogo rodzina zna.
Moim zdaniem. Spokojnie.
Nie wszystko kończy się jak w Suwałkach;)