Choroba psychiczna osoby stosujacej przemoc - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 19 sty 2014, 22:02

Przejrzałam 10 stron wstecz i nie znalazłam potrzebnych mi informacji. Może są dalej. Zatem pytam:
Mężczyzna pow. 30 r.ż. wielokrotnie leczony w szpitalu psych. Po powrocie do domu przez jakiś czas bierze tabletki (lub przestaje) i pije lub się odurza, w następstwie tego jest agresywny wobec otoczenia. Interwencje policji po zgłoszeniu przez sąsiadów. Mieszka z ojcem, który nie chce syna ubezwłasnowolnić i nie potwierdza, ale i nie zaprzecza, że jest osobą doznającą przemocy.. NK założona. Co robić
~Alania

Napisano: 20 sty 2014, 1:14

Może po kolejnej interwencji Policja powinna wystąpić do prokuratury o zastosowanie środka zapobiegawczego wobec sprawcy w postaci nakazania opuszczenia lokalu mieszkalnego oraz środek zapobiegawczy w postaci zakazu zbliżania i kontaktowania się z pokrzywdzonym. Myślę, że najlepiej to pogadaj z dzielnicowym. Może coś podpowie.
~monikaa

Napisano: 20 sty 2014, 11:40

agresywny wobec otoczenia , interwencje policji na wskutek zgłoszenia sąsiadów? co w takim razie robi tu NK- tę zakłada się w przypadku podejrzenia o występowanie przemocy domowej. To pierwsze .
Po drugie - jak by nawet teraz chcieć umotywować słuszność założenia NK- to jest to trudne, ponieważ jak mówisz ... ojciec nie zaprzecza - ani nie potwierdza że może być ODP. Czyli co ?
Bałagan jednym słowem.
Sugestie monikaa- zakaz zbliżania , opuszczenie lokalu- nie ma szans- brak podstaw. Ubezwłasnowolnienie - tak samo.
Normalnie i po ludzku zacząć pracę od podstaw -skoro jest NK
Przyjąć:
-Zgłoszenie sąsiadów na wskutek istnienia obawy , iż pan X-z podejrzeniem występowania choroby psychicznej stosuje przemoc fizyczną lub psychiczną wobec ojca , pana Y
- i teraz dowieść / lub odrzucić tezę. Na podstawie rozmowy z panem y. Wywiad C- nie wystarczy. Na jego podstawie nie uzyskacie info- na temat ewen. występowania przemocy.
- a jak nie uzyskacie ..? to co jak myślisz ;) co dalej

fajny przypadek- jak dla mnie ..

~emilka

Napisano: 20 sty 2014, 18:06

NK policja założyła, zgodnie z przepisami, niezależnie od tego czy ODP sobie tego życzy, czy nie. NK została założona zanim zostałam przewodniczącą ZI. Ojciec - ODP - nie chce \"krzywdzić\" syna dlatego nie wchodzi w grę zakaz zbliżania się, czy nakaz opuszczenia lokalu. Sąsiedzi, co jest oczywiste, nie są rodziną. Choroba psychiczna jest zdiagnozowana i w tym miejscu zastanawiam się nad zasadnością NK. Dzielnicowy współpracuje. Podczas interwencji przyjeżdża pogotowie, ale nie zabiera bo jest pod wpływem. Przypadek trudny dlatego szukam pomocy.
~Alania

Napisano: 20 sty 2014, 20:19

więc ..?
NK- nie wyklucza możliwości podjęcia pracy z ofiarą - osobą chorą psychicznie jak i osobą stosującą przemoc, również z takowym schorzeniem-przynajmniej na początku. W kwestii ewentualnej niepoczytalności co do popełnionego czynu wypowiada się Sąd. I po to jest Grupa Robocza /ZI- ażeby tam skierować kroki- jeśli nasza ofiara nie jest w stanie tego zrobić samodzielnie- a może i nie wie w jaki sposób . .Podejrzewam , że chcesz zamknąć NK- na 18.1.2 - brak zasadności podejmowania działań. Jeśli już jest NK - to raczej trzeba podjąć pracę przynajmniej z ofiarą .
A jest nad czym pracować :
Piszesz ojciec ODP- nie chce \"skrzywdzić\" syna (i nie chodzi tu bynajmniej o zakaz zbliżania i takie tam)- więc zobacz mechanizm myślenia /postawę ojca- który mylnie interpretuje ową pomoc-najprawdopodobniej ze zwyczajnej ojcowskiej troski oraz lęku o syna. Instytucji nie ufa-norma.
Może warto ojca wyposażyć w niezbędną wiedzę -kompleksową pod kątem wybranych zapisów o ochronie Zdrowia psychicznego i ustawie o Pomocy społecznej i dopiero wówczas czegoś oczekiwać- pozna alternatywy -może zmieni postawę.
No chyba , że przerobiliście czynności pr. socjalnego z Rozporządzenia. Jeśli nie - może warto w planie uwzględnić:
1. Ubezwłasnowolnienie - częściowe , całkowite- na czym polega..itd i kiedy wydaje się koniecznym ..pomoc prawna
2. Zachowania agresywne/niebezpieczne osoby chorej psychicznie- postępowanie/przeciwdziałanie dalszym przykrym konsekwencjom- pomoc/poradnictwo psychologiczne
4. Praca socjalna -wsparcie instytucjonalne dla rodziny - możliwości .Diagnoza potrzeb.
Jeśli to z ofiarą przerobicie, uświadomicie, być może przekonacie - to może złoży wniosek do Sądu..jeśli nie to przynajmniej miałabym poczucie - że próbowałam .Jeśli zaś zostawicie go samego- problem i tak wróci.
Jestem przeciwniczką \" wyręczania\" opiekunów/rodziców z tej roli/ prawa. Inwigilacja w tak poważne sprawy- jak zdrowie psychiczne- kroki prawne- tylko wtedy gdy nie ma najbliższych osób.

ps. dobrze sprawdzają się ŚDS- i DOP- dla zaburzonych jako forma pomocy . Ja proponuję. Miesiąc przygotowywaliśmy panią- zanim zdecydowała się wystąpić do Sądu o podjęcie kroków \" ostatecznych\" - było też 3 miesięczne leczenie zamknięte dla męża. W tym czasie pani otrzymała wsparcie psychologiczne, finansowe - pokrycie kosztów podróży- odwiedziny męża w szpitalu i blok treningowy \"Jak żyć z osobą chorą psychicznie... \"Później ŚDS ..

tak miałam ochotę popisać..i tyle

~emilka

Napisano: 21 sty 2014, 14:36

Emilka, przecież pisałaś, że na ubezwłasnowolnienie nie ma szans?..
~Esia

Napisano: 21 sty 2014, 15:54

jeżeli się z ojca nie przekona, nie uzasadni konieczności podjęcia takich działań - to nie ma szans... podtrzymuje stanowisko
czyli pkt 1,2,3
~emilka

Napisano: 21 sty 2014, 21:35

jestem przewodniczącym i pisze stosowne pisma np. do ops, że dalsze działania ZI wykraczają poza kompetencje zespołu, bo to są działania dla innych instytucji a nie dla zespołu np. organy ścigania, sąd, ops; zespól nie może zajmować się chorymi psychicznie
~ala

Napisano: 21 sty 2014, 21:57

do ops ? to skąd piszesz ;)

ja\" piszę\" w protokołach ZI/GR - a \"zawiadamiam\" organy ścigania . Nie mniej jednak - choroba psychiczna nie jest przesłanką do wykluczenia tego przypadku z pracy ZI. Chyba, że faktycznie brak w GR specjalistów - ale i tak na I etapie pr. socjalny spokojnie da radę ukierunkować ..
Moim zdaniem...zresztą można skonsultować to z prawnikiem lub NL.
~emilka

Napisano: 21 sty 2014, 22:18

Do Ali. Twoje ostatnie zdanie jest mi najbliższe. Jak takie stanowisko umocować prawnie?

W trakcie czynności pracownicy socjalni, będący członkami GR ustalili, że ojciec posiada ogólną i szczegółową wiedzę nt. choroby swojego syna oraz wieloletnie doświadczenie w wyżej opis. zakresie i nie jest zainteresowany ingerencją pomagaczy w jego życie. Kierowanie w/w OSP na zajęcia korekcyjno - edukacyjne , jak i poradnictwo mija się z celem (podobnie jak osoba uzależniona nie może brać udziału w mediacji). Jako schizofrenik ma bardzo szczegółową wiedzę w wielu wybranych przez siebie dziedzinach. Gdy przyjmuje tylko leki - pracuje zarobkowo, gdy wzmacnia ich działanie lub zastępuje alko-nark - to szaleje w domu i zagrodzie.
Nadal szukam odpowiedzi jakie jest tutaj pole do procedowania NK, którą wcześniej założyli policjanci. Ja nie widzę możliwości i chcę ją zamknąć czy art. 18.2 jest właściwy?
~Alania

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x