PILNE proszę ZUS składki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 mar 2014, 19:48

wysyłając do ZUS wniosek o ustalenie okresu przebiegu ubezpieczenia - dla osób pobierających śp, SZO - załączam zawsze świadectwa pracy klientów, zaświadczenia z urzędu pracy, KRUS itp. Nieraz do ZUS występuję dopiero po jakimś czasie, np. po 2 latach i teraz mam takie pytanie - czy ZUS obliczając ten okres bierze pod uwagę te 2 lata opłacania składek w OPS? Bo ja nic im nigdy nie wspominałam o tym, że opłacaliśmy składki społ. przy wypłacanym śp, ale chyba to u siebie mają i powinni to uwzględniać, wiecie o co chodzi? bo trochę piszę chaotycznie, proszę o odp.
~Ela

Napisano: 22 mar 2014, 13:32

proszę o odpowiedź
~Ela

Napisano: 23 mar 2014, 11:57

Powiem Ci, że ja im dodatkowo załączam zaświadczenie z informacją, że dana osoba ma ustalone prawo do świadczenia, na jaki okres oraz piszę za jakie miesiące opłaciłam składki. Miałam raz taki przypadek, że im nie napisałam bo sądziłam, że przecież powinni widzieć, że obecnie jest coś opłacane za osobą w spr której występuję, ale ONI jak im się czegoś czarno na białym nie napisze to nie sprawdzą:(:(
~Cielaczek

Napisano: 23 mar 2014, 15:48

a więc mam źle obliczony przebieg ubezpieczenia, bo im nie załączałam nic w spr. pobierania u nas świadczeń i opłacania przez nas skłaki
~Ela

Napisano: 24 mar 2014, 10:07

Ja nic nie załączam , żadnych świadectw i innych dokumentów wysyłam tylko wniosek bo cała reszta nalezy do ZUSU:))))))
~;))

Napisano: 24 mar 2014, 10:21

też wysyłam tylko pismo--- reszta to robota ZUS
~~o~

Napisano: 25 mar 2014, 17:12

Ja wysyłam pismo i dokumenty w piśmie zaznaczam jaki okres u nas.w odp mam podłączone wyliczenia zus więc wiem co zaliczyli a co nie.
~Bunia

Napisano: 25 mar 2014, 17:29

Bunia.... a jakie TY masz prawo gromadzić taką dokumentację?
~~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x