samotna bez dodatku dla samotnej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 mar 2014, 0:45

jestem matką - nie mam ślubu z ojcem mojego dziecka - ja mieszkam i gospodaruje osobno - on mieszka i gospodaruje osobno - uznał dziecko - moje pytanie: czy dostanę dodatek jako samotna matka? w opiece powiedzieli że nie :( beznadziejne baby nie znają się - przecież jestem samotna matką. Co robić?
~miśka

Napisano: 23 mar 2014, 1:07

niestety samotne matki muszą spełnić jeszcze warunek

Art. 11a. 1. Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ:

1) drugi z rodziców dziecka nie żyje;

2) ojciec dziecka jest nieznany;

3) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone.
~Kati

Napisano: 23 mar 2014, 11:29

miśka sama jesteś beznadziejną babą....
~Magda

Napisano: 23 mar 2014, 15:50

Jak nie dowierzasz Paniom z twojego ops-u złóż wniosek to dostaniesz decyzję, od której możesz złożyć odwołanie. Po co od razu obrażać...jak dają to się znają a jak nie dają to się nie znają?
~Iwa

Napisano: 23 mar 2014, 19:54

nie ma czegoś takiego jako \"opieka\"- to chyba jakaś nowa instytucja ( ?)
~mariolka

Napisano: 23 mar 2014, 19:59

możesz nawet zasiłku rodzinnego nie otrzymać. masz zasądzone alimenty?
~madzia

Napisano: 23 mar 2014, 22:50

nie mam alimentów od ojca dziecka. Czyli teraz wychodzi, że straciłam, na tym, ojciec mógł nie uznać dziecka i miała bym i samotne i alimenty - a tak nie mam nic.
~miśka

Napisano: 23 mar 2014, 22:54

tu się mylisz, jeżeli ojciec by nie uznał dziecka to owszem 170 zł byś otrzymała, ale alimenty? jak nie ma tatusia nie ma alimentów
~Kati

Napisano: 23 mar 2014, 23:28

\'nie mam alimentów od ojca dziecka.\'

Wystąp do sądu, z urzędu tego nie robią (póki co).
~Iks

Napisano: 23 mar 2014, 23:42

bez alimentów niestety nie otrzymasz zasiłku rodzinnego, musisz mieć zasądzone alimenty inaczej się nie da, taka ustawa
~Kati

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x