PILNE!!! zmiana grupy dochodowej w trakcie trwania dec. - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 wrz 2016, 10:19

Mam takie pytanie do Was wszystkich użytkowników :)
W swoim regulaminie mam dwa progi dochodowe, od których uzależniamy wysokość stypendium szkolnego. Decyzje przyznaję na cały rok szkolny, i tu pojawia się dla mnie dylemat na który w żadnych publikacjach do tej pory nie uzyskałam odpowiedzi, a mianowicie: co robicie w przypadku gdy dochód się zwiększa nie przekraczając ustawowego kryterium jednakże zwiększając sie na tyle, że przechodzi do innego grupy dochodowej. Czy macie takie przypadki w swoich doświadczeniach i jakie proponujecie rozwiązania - bardzo proszę o każdą podpowiedź jak to u was jest robione.
cococh

Napisano: 26 wrz 2016, 15:14

Nie wiem, czy do końca dobrze zrozumiałam, ale chyba możesz napisać w decyzji, że np. na wrzesień i październik kwota X a na kolejne miesiące Y.
Pearlita

Napisano: 27 wrz 2016, 9:26

ja robię jak Pearlita:)
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 28 wrz 2016, 13:55

nawet fakt znany z urzędu tj. zmiana wys. zas, rodz. jest powodem przeskoczenia z grupy do grupy i tym samym innej wysokości stypendium
ninka123

Napisano: 28 wrz 2016, 14:50

Ja robię tak: ustalam dochód z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku (sierpień) i jeśli się kwalifikuje przyznaję na okres wrzesień-grudzień wg naszego regulaminu (mam 3 progi dochodowe i 3 różne kwoty stypendium). Mniej więcej w lutym wysyłam pisma o zgodę na zmianę decyzji w zakresie przyznania stypendium na nowy okres rozliczeniowy (styczeń-czerwiec). Wnioskodawcy podpisują załączone oświadczenie, że wyrażają zgodę i że nie ustały przyczyny stanowiące podstawę do przyznania stypendium szkolnego (albo nie wyrażają zgody). Później, po otrzymaniu umowy na nowy rok kalendarzowy oraz dotacji od Wojewody - wydawane są decyzje.

Nie bawię się w żadne przeliczania i przeskakiwania z progu do progu. W ustawie jest wyraźnie napisane, że rodzic ma obowiązek poinformować o ustaniu przyczyn. Zatem, jeśli rodzic zgłosi, że ustały - wstrzymuję stypendium. Ustawa nie nakłada obowiązku weryfikowania dochodu przez organ wydający decyzję - nie widzę więc potrzeby każdorazowo tego przeliczać i przyznawać różne kwoty stypendium.
M@rzena

Napisano: 27 paź 2016, 9:08

No tak, jesli decyzja jeszcze nie jest wydana to ok, mozna tak zrobic ale jeśli już się uprawomocniła ? - zmieniacie wtedy decyzje w części dot kwoty bądź okresu przyznania? Zgadzam sie z Twoim podejściem M@rzena, ale jeśli wszystko jest w jednym Ośrodku to wiesz że nawet jak poinformuje dział świadczeń rodzinnych - to Ty też o tym "zostałaś poinformowana" i tu jest pies pogrzebany niestety.
cococh

Napisano: 21 lis 2018, 12:21

Witam, osoba przyszła i oświadczyła, że od listopada ma przyznany zasiłek rodzinny-wypłata w listopadzie.
Zmienia się wtedy jej dochód i kwota stypendium. Decyzja już wydana i uprawomocniona.
Co robicie w takiej sytuacji?
andzia1004
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 14:24
Zajmuję się: ST

Napisano: 23 lis 2018, 14:46

Po uprawomocnieniu decyzji przy zmianie dochodu ja mam w planie zrobić tak... zebrać zgodę od osoby na zmianę decyzji i zmienić tą decyzję czyli okres na jaki jest wydana i kwotę na jaką jest wydana. Czy według Was jest to poprawnie?
gabrielazosip
Stażysta
Od: 15 maja 2018, 13:01
Zajmuję się: ZOSIP - stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x