Witam. Mam pytanko. Pani X złożyła mi wniosek 02.09. Wiem już że nie wydam decyzji w 30 dni. Moje pytanie brzmi kiedy wysyłam zawiadomienie o przedłużeniu terminu wydania decyzji i do kiedy mam napisać że zostanie wydana. Jestem nowa osobą
ja wysyłam takie zawiadomienia parę dni przed upływem miesiąca od złożenia wniosku, a termin wydania ustalam przypuszczalnie- mniej więcej orientuję się kiedy może przyjść wiadomość z kuratorium oświaty o wysokości przyznanych środków- choćby bazując na zeszłym roku,
bo gdy znamy wysokość przyznanych środków, możemy ustalić wysokość stypendiów i wydawać decyzje
Wydaje mi się, że nie do końca tak jest. Nie wystarczy znać kwotę. Powinna być już podpisana umowa i zwiększenie budżetu gminy o dotację.
Chyba, że masz na tyle środków własnych w budżecie, że możesz zaciągać zobowiązania finansowe.
termin można wydłużyć o 30 dni
decyzję wydajemy po wprowadzeniu przez skarbnika pieniędzy do budżetu
a skarbnik oczywiście czeka aż przyjdzie decyzja wojewody o zwiększeniu środków
(my nie podpisujemy żadnej umowy na wypłatę stypendiów)
to pytanie wg art. 35 kpa sprawy szczególnie skomplikowane możemy przedłużyć nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania (wszczęciem jest wpływ wniosku) czyli jak wniosek wpłynął 1 września, to 30 września wydajemy postanowienie i przedłużamy o kolejne 30 dni, tj. do końca października, co daje nam 2 miesiące od wszczęcia postępowania. Mam rację ???
a nie czasem jak złożony 1 września to przedłużamy 1 października, a że jest to sobota, to następny dzień roboczy, czyli 3 październik i od tego miesiąc to 3 listopad maksymalny termin ?
ale wg art. 35 § 4 przepisy szczególne mogą określić inne terminy niż określone w poprzednich paragrafach, ja w tamtym roku dawałam termin do 30 listopada i tak byłam pewna że dojdzie kasa i zdąże zrobić decyzje.