witam, nowy w stypendiach, zadanie zlecone opsowi, nie mam od kogo zaczerpnąć wiedzy. Szkolenie ogólne niby jakieś było, ale szczegółowych przypadków brak z obsługi programu też nie było.
dziś pierwszy raz odpalony program sygnity do stypendiów - strasznie dużo rubryk do wypełniania, stąd moje pytania:
- czy wszystkie pola trzeba uzupełniać (nazwa szkoły, opinia, opis sytuacji)żeby przepchnąć wniosek i prawidłowo wydać decyzję.
- próbując przypisać szkołę do dziecka system nie chce mi zapisać szkoły bez podania numeru konta - czy to ma być konto na które wypłacane mają być pieniądze, czy nasze- z którego będziemy wypłacać, a może szkoły (?)
- jak wprowadzać dochód z pola. Mam klienta, który posiada 1,40 ha przeliczeniowych, wpisuję przy nim w powierzchni a system wylicza mi dochód roczny - jak zrobić miesięczny?
- gdzie w systemie jest opcja odliczania składki krus?
- wprowadzając wniosek w systemie jest opcja czy na wszystkie dzieci - czy to oznacza, że jednym wprowadzonym wnioskiem mogę załatwić kilka papierowych i wydać jedną decyzję? A co jak w rodzinie jest kilkoro dzieci, ale rodzice nie ubiegają się na wszystkie - czy wtedy każdy wniosek osobno wprowadzać?
- dochody brane są za sierpień, czy istnieje możliwość zwiększenia dochodów w związku z przyszłą zmianą zaiłku rodzinnego? czy trzeba będzie wydawać decyzję zmieniającą
- mam osobę, która sprzedała we wrześniu 2015 nieruchomość. Po podzieleniu tej kwoty na 12 miesięcy muszę zwiększyć jej dochód do września 2016 - czy jest możliwość zaznaczenia w systemie do kiedy obowiązuje dany dochód, czy sami musimy tego pilnować?
- co z dodatkiem na dojazdy? czy to jest dochód okresowy? jak go doliczać? Bo przecież w wakacje go nie ma dopiero od września.
- większość osób złożyła wnioski o pomoc w formie pieniężnej, czy można im nie przyznać w żądanej przez nich formie a przyznać w formie refundacji?
- czy macie gdzieś jakiś podręcznik do obsługi tego programu, bo w oknie programu nie wyświetla mi się tak jak w przypadku 500+ podręcznik.
POMOCY!!!
z góry dziękuję za odpowiedzi