Oto podstawa prawna ( Kodeks Pracy)
Art. 130.
§ 1. Obowiązujący pracownika wymiar czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, ustalany zgodnie z art. 129 § 1, oblicza się:
1) mnożąc 40 godzin przez liczbę tygodni przypadających w okresie rozliczeniowym, a następnie
2) dodając do otrzymanej liczby godzin iloczyn 8 godzin i liczby dni pozostałych do końca okresu rozliczeniowego, przypadających od poniedziałku do piątku.
§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin.
§ 3. Wymiar czasu pracy pracownika w okresie rozliczeniowym, ustalony zgodnie z art. 129 § 1, ulega w tym okresie obniżeniu o liczbę godzin usprawiedliwionej nieobecności w pracy, przypadających do przepracowania w czasie tej nieobecności, zgodnie z przyjętym rozkładem czasu pracy.
Art. 131.
§ 1. Tygodniowy czas pracy łącznie z godzinami nadliczbowymi nie może przekraczać przeciętnie 48 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym.
§ 2. Ograniczenie przewidziane w § 1 nie dotyczy pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy.
placówki opiekuńczo - wychowawcze
Re: placówki opiekuńczo - wychowawcze
Cały problem tkwi w tym że ktoś kiedyś wsadził kij w mrowisko. Mam tu na uwadze decydentów a z problemem. atmosferą w pracy etc... musimy borykać się my.
Niejako powstały dwie kategorie wychowawców mimo tego samego poziomu wykształcenia. Pierwszą stanowią osoby z KN a drugą osoby z KP któe słusznie mają prawo czuć się pokrzywdzone... Obserwuję forum od pewnego czasu i widzę że problemów bez liku... Jedne wynikają z przepisów prawa a drugie z polityki prowadzonej przez poszczególnych dyrektorów. Było by dobrze gdybyśmy coś w tej kwestii wsZyscy razem zrobili. W jednej z placówek założono związki może byśmy tak się przyłączyli ale wszyscy ci zatrudnieni z KN jak i KP
bo tak to sobie możemy porozmawiać jak przy kawie i wymieniać rady porady etc... ale naprawdę to nic nie zmieni ,no może gdzieś na jakiś czas problem zostanie rozwiązany doraźnie, ale za jakiś czas powróci.
Niejako powstały dwie kategorie wychowawców mimo tego samego poziomu wykształcenia. Pierwszą stanowią osoby z KN a drugą osoby z KP któe słusznie mają prawo czuć się pokrzywdzone... Obserwuję forum od pewnego czasu i widzę że problemów bez liku... Jedne wynikają z przepisów prawa a drugie z polityki prowadzonej przez poszczególnych dyrektorów. Było by dobrze gdybyśmy coś w tej kwestii wsZyscy razem zrobili. W jednej z placówek założono związki może byśmy tak się przyłączyli ale wszyscy ci zatrudnieni z KN jak i KP
bo tak to sobie możemy porozmawiać jak przy kawie i wymieniać rady porady etc... ale naprawdę to nic nie zmieni ,no może gdzieś na jakiś czas problem zostanie rozwiązany doraźnie, ale za jakiś czas powróci.
u mnie też pracują wychowawcy z KArty i Kodeksu. Szczerze mówiac to nie ma zbytniej różnicy. Co z tego, że koleżanka z KArty ma 26 godzin z dziećmi, kiedy musi prowadzić dodatkowo kółka zainteresowań, różnego rodzaju wyjazdu całodniowe, a jest u nas tego trochę , wyjazdu do poradni specjalistycznych, to oczywiście one jadą bo im nie trzeba oddawać godzin, bo niby w ramach 40. Więc wychodzi na to, że i tak pracuje dłużej niż ja. A ja jak gdzieś jadę z dziećmi , to mam godziny oddawane. Tylko nikt im nie liczy godzin jakie spędzają poza tymi 26. I to jest sprawiedliwe? Nie wiem, jak jest w waszych placówkach ale u nas te osoby z 26 godzinami , mają jednym słowem przerąbane i nie raz mówią, że wolałyby mieć 40 godzin i nic poza tym.
W naszej placówce jest pięciu wychowawców z KN i jeden wychowawca z KP. Starostwo chce przereorganizować naszą placówkę. Chcą aby przejeło nas Stowarzyszenie lub zmniejszyć liczbę dzieci z 30 do 14, a co za tym idzie zmniejszyć liczbę pracowników.
Mam pytania:
-na jakich zasadach wychowawcy z KN przechodzą pod KP (czy ktoś był w takiej sytuacji?)
- co się zmieniło po przejściu placówki spod starostwa pod stowarzyszenie? jest lepiej czy gorzej?
Mam pytania:
-na jakich zasadach wychowawcy z KN przechodzą pod KP (czy ktoś był w takiej sytuacji?)
- co się zmieniło po przejściu placówki spod starostwa pod stowarzyszenie? jest lepiej czy gorzej?
Oprócz placówki opiekuńczo - wychowawcze - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Opiekun prawny
młodszy wychowawca a wychowawca
Pomoc na kontynuację nauki
Ośrodki socjoterapeutyczne wykaz
wyprawka
pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie
projekt utworzenia placowki op wych
Pracownik socjalny w placówce opiekuńczo- wychowawczej