Opiekun prawny
Opiekun prawny
Mam pytanie: czy w Waszych placówkach zaczynają zmuszać pracowników do bycia opiekunami prawnymi - wpisując to np. w zakres obowiązków, bądź strasząc zwolnieniami. U mnie powoli problem narasta. Obecnie straszeni są pracownicy na umowach \"na czas określony\". Czekam obecnie na interpretację przepisów z ministerstwa i od prawników związkowych, ale może ktoś już ma jakieś rozwiązanie. Dodam że PIP różnie interpretuje przepisy.
Re: Opiekun prawny
Poproś o takie \"polecenie\" na piśmie . U nas nie ma mowy o takim zmuszaniu, nie wyobrażam sobie wogóle w jakiej to małoby być formie /polecenia służbowego? /
Pytanie co zrobić z takim poleceniem, ewentualnie jak bronić pracowników na umowach czasowych przed \"delikatnymi\" naciskami? Jeśli jestem w miarę spokojny o ludzi zatrudnionych na stałe, to tym na czasówkach ciągle coś sugerują ... a to o nadgodziny chodzi, a to o inne sprawy. I dlatego wśród pracodawców panuje przekonanie, że umowy na stałe to zło konieczne.Tylko, że w naszym (i nie tylko) zawodzie najlepsze efekty daje długofalowa praca - o czym zresztą wszędzie pełno (rozporządzenia, publikacje).
Ja mam opiekę prawną nad 7 dzieci. Trochę to uciążliwe i oczywiście z \"polecenia służbowego\". A że mam problemowe dzieci (Sądy i lekarze) wszystko załatwiam w godzinach pracy. W podsumowaniu planu pracy piszę, że \" nie zrealizowano ze względu na: wyjazd do Sądu, przesłuchanie, wizytę w poradni itd. Żeby było ciekawiej do pracy mam 36 km (dojeżdżam), a z pracy do Sądu i lekarzy kolejne 30. Na wszystkie wyjazdy biorę delegacje. Są miesiące, że ponad połowa czasu pracy spędzona jest na zajęciach związanych z opieką prawną.
Megan - trochę uciążliwe to lekko powiedziane. No i tak naprawdę, które z placówkowych dzieci nie jest problemowe (choć trochę). Nie jestem op. prawnym a i tak lekarze, sądy, wizyty w szkole to codzienność. A jak naprawdę chcę porozmawiać z dzieciakiem bądź go za coś nagrodzić to załatwiane jest to w moim wolnym czasie. Tylko, że liczy się ładnie napisany plan pracy i karta pobytu a nie to co robisz z dzieciakiem.
Racja. Ja się zastanawiam czasami co to jest \"czas wolny\". Jakoś co raz łatwiej zapominam. Ja jestem pedagogiem, mam tez noce i średnio wychodzi mi 6 dni roboczych w tygodniu.
Całkowicie się zgadzam. Papier ponad wszystko. Ciekawa tylko jestem kto te dzieci nauczy buty wiązać, albo guzik przyszywać.
Całkowicie się zgadzam. Papier ponad wszystko. Ciekawa tylko jestem kto te dzieci nauczy buty wiązać, albo guzik przyszywać.
też jestem opiekunem prawnym. Zostałam o to \"poproszona\". Wszystkie sprawy związane z opieką prawną także wliczam do godzin pracy. Najgorzej co mnie w tym wszystkim wkurza to to, że tak na prawdę nic nie mogę smodzielnie zrobić bo w sprawach ważnych i decydujących i tak musze latać do sądu po pozwolenie. Ostatnio chciałam wyrobić paszport - niby tylko dokument, ale sąd który mi powierzał opiekę, stwierdził że nie jest jego zgoda wymagana a jak przyszło co do czego to urzędniczki zrobiły awanturę......przy okazji dowiedziałam się że wystarczy iśc do sadu z pismem, zapłacić 40 zł. i po sprawie.....tyle że..... żeby z dzieckiem z placówki przejechać do urzędu woewódzkiego...musimy spędzić 5 godzin w jedną stronę. Paranoja
hej. mam pytanie. jesli dziecko narozrabia tzn. np dostanie mandat za jazdę bez biletu to kto pokrywa karę jeśli ja jestem wychowawcą i jego opiekunem prawnym zarazem?wiem ze jesli dzieckoma rodzicow tooni w tym wypadku sa obciazeni kosztami
ja tez jestem opiekunem prawnym i co lepsze wiekszosc spraw mam zalatwiac w swoim wolnym czasie bez delegacji a teraz wychowanka przeniesiono do innej placówki i musze dojezdzac za własna kase do sadu \"bo on juz nie jest wychowankiem naszego POW\" jak mam z tego sie wycofac pomóżcie
Podobną miałam sytuację - należy złożyć wniosek w sądzie i w uzasadnieniu podać np. że twoje kontakty z dzieckiem ze względu na pobyt dziecka w innej placówce ustały i sprawowanie właściwej opieki prawnej nie jest możliwe. Sąd wyda postanowienie zwalniające Cię z tego obowiązku.
Oprócz Opiekun prawny - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Grafiki pracy
Wymagane dokumenty
co wy na to
Rodzice pilnie poszukiwani DZ 03.09.2008r.
zarobki młodszego wychowawcy w wielofunkcyjnej placówce opiekuńczo-wychowawczej
opiekun nocny???
terapeuta w placówce wielofunkcyjnej
mow i mos
młodszy wychowawca a wychowawca
Pomoc na kontynuację nauki
Ośrodki socjoterapeutyczne wykaz
wyprawka
pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie
projekt utworzenia placowki op wych
Pracownik socjalny w placówce opiekuńczo- wychowawczej
placówki opiekuńczo - wychowawcze