Mnie się konwencja koszulek na plakacie podoba. W ubiegłym roku na plakacie była gazetowa krzyżówka, w której wpisano kilka istotnych dla pracowników socjalnych terminów. Szczególnie ciekawa wydaje mi się faza tłumaczenia tekstu na plakacie. Plakaty początkowo pojawiają się w kilku oficjalnych wersjach językowych używanych w Federacji - chyba angielski, francuski, niemiecki, hiszpański?, a następnie tłumaczone są przez pracowników socjalnych z organizacji członkowskich na inne języki używane w ich krajach. Tłumaczenia publikowane są na oficjalnej stronie internetowej IFSW. Aktualnie dostępne są już 22. wersje językowe plakatu.
Od kilku lat ciekawym wydarzeniem są również video wiadomości przygotowywane przez IFSW z okazji Światowego Dnia Pracy Socjalnej. W przeddzień WSWD lub dokładnie tego dnia na stronie Federacji pojawia się przesłanie Globalnego Prezydenta/Przewodniczącego ISFW oraz przesłania z Regionów współtworzących Federację.
no i ok- to twoje zdanie. Mnie się nie podoba- co wyraziłam. Wersja plastycznie za bardzo uproszczona, mało interesująca, oklepana... - nie zatrzymałabym się przy takim plakacie na dłużej..aby przeczytać . Ale też nie spodziewałam się - że będzie to Alfons Mucha ...Szczerze powiem- zdanie wyraziłam, ale reszta mało mnie już interesuje..ale jak sądzę - wielu się spodoba co potwierdzą wpisem.
Ten plakat jest ogólnoświatowym przekazem informacji o pracy socjalnej i pracownikach socjalnych. Moim zdaniem dobrze obrazuje to czym zajmują się pracownicy socjalni we wszystkich krajach Planety Ziemia oraz to czym powinni się zajmować i jak powinni to robić.
na chwilę się jeszcze wrócę..zgodzę się tylko z tym stwierdzeniem , a mianowicie- z tym ,iż faktycznie plakat przekazuje komunikat o tym , czym pracownicy socjalni powinni się zajmować - Niech będzie .Ale jak powinni to robić?- nie dostrzegam tu żadnych wskazówek i sugestii;) Kryzys Społeczny i Gospodarczy..? - 5 kroków .m.in. budowanie uczestnictwa ..tworzenie więzi? Politycznie poprawnie ..brzmi-po prostu.
Podczas Światowej Konferencji Pracy Socjalnej zorganizowanej w Hong Kongu w 2010 roku zebrali się pracownicy socjalni z całego świata inaugurując proces tworzenia Globalnego Planu Działania dla Pracy Socjalnej i Rozwoju Społecznego (Global Agenda for Social Work and Social Development). Uczestnicy konferencji w Hong Kongu uznali, że można zmienić świat na lepszy, jeśli profesjonaliści będą promować godność i wartość każdej osoby i opowiadać się za światem bardziej sprawiedliwym i przyjaznym człowiekowi.
Uczestnicy-profesjonaliści w Hong Kong uznali -że można zmienić świat na lepsze promując wartości ..? ?? To daleko trzeba było jechać,żeby się o tym doweidzieć.
Wiesz jak trzeba promować wartości ? w bardzo prosty sposób, nie trzeba do tego konferencji i zbędnych słów-moim zdaniem.
Pokazujcie ludziom wzory, wzory, wzory, wzory, wzory!!!!!!
W tym filmie są wartości- oglądajmy, naśladujmy - to takie proste gesty -niby nic wielkiego!