Plan pracy - pomocy! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 lis 2015, 9:45

Proszę o pomoc - pracuje z rodziną już ponad miesiąc, ale do tej pory nie mogę stworzyć z nimi planu pracy - wszystkie moje próby i pytania - czy jest coś co chcą zrobić/zmienić, poprawić itp. kończą się na stwierdzeniu, że jest dobrze, kobieta mówi, że nic nie chce. Jedyne co udało mi się "wyciągnąć" od niej to, że chce pracować (nawet ma gdzie) - problem jednak w tym, że w tym momencie nie ma takiej możliwości - to moje wnioski. Zawsze jak jestem na wizycie to jest czysto, ciepło. Widać, że kobieta dba o dom - potwierdza to też pracownik socjalny. Rodzinie odebrano dzieci na rok czasu (oboje nadużywali alkoholu). Dzieci już do nich wróciły. Kobieta już nie pije (mamy takie sygnały z różnych źródeł).
Jak mam z nimi stworzyć plan pracy?
ewela027
Praktykant
Od: 27 paź 2015, 9:36
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 10:17

Hej:)
prosze o kontakt na maila, a pomoge w stworzeniu planu pracy:)

m.dabrowska-ops@o2.pl
Martitka
Praktykant
Od: 11 paź 2015, 16:58
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 12:23

Daj sobie i rodzinie więcej czasu. W takich sytuacjach przedłużam diagnozowanie sytuacji rodziny nawet do 3 miesięcy.
W przypadku gdy dzieci przez jakiś okres przebywały w rodzinie zastępczej czy w Domu Dziecka można pracować nad relacjami między rodzicami a dziećmi, nad wzmacnianiem więzi.
Przykładowe cele:
1. Zacieśnienie więzi rodzinnych
2. Poprawa relacji interpersonalnych na linii rodzic-rodzic; rodzice-dzieci
3. Wzrost poczucia odpowiedzialności w roli rodzicielskiej
4. Wzrost kompetencji rodzicielskich (może być jako główny) - i wtedy tu czynności pedagogizujące - ja pracuję na artykułach pedagogów, psychologów i jako cele szczegółowe - analiza materiałów pedagogizujących i refleksja nad stylem wychowania, nad relacjami panującymi w rodzinie itp
+ związane z zauważonymi już problemami
5. Zachowywanie wstrzemięźliwości alkoholowej, uczęszczanie na terapię.
6. Zwiększenie umiejętności poruszania się na rynku pracy - tu: zarejestrowanie w UP, zapoznanie z metodami poszukiwania pracy, sporządzenie CV, analiza dostępnych ofert, może ubieganie się o jakieś kursy

Może bardziej konkretne cele pojawią się później, a jeśli po dłuższym czasie stwierdzisz, że faktycznie nie ma nad czym pracować zakończysz współpracę po zebraniu pozytywnych opinii od wychowawców, pracowników socjalnych, kuratora, terapeuty uzależnień czy innych specjalistów pracujących z rodziną.

Powodzenia! ;)
Monti

Napisano: 08 gru 2015, 9:07

Dziękuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze tylko jedno pytanie - czy muszę mieć w każdym planie pracy podpis pracownika socjalnego? Czy jemu też muszę pokazywać plan pracy z rodziną do "akceptacji"?
ewela027
Praktykant
Od: 27 paź 2015, 9:36
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 19:09

Musisz :!:
Bronka

Napisano: 09 gru 2015, 10:38

Ja nie wiem czy musisz, bo nigdzie w ustawie nie jest jasno napisane, że plan musi być podpisany przez pracownika socjalnego, ma być tworzony w konsultacji z nim. U mnie wygląda to tak, że na bieżąco konsultuję sytuację rodzin z socjalnymi i uwzględniam w planie co razem ustaliliśmy. Plany staram się pisać w domu rodziny, z ich udziałem. Żaden pracownik nie jest w stanie jeździć ze mną raz w miesiącu czy nawet raz na 3 miesiące (bo w takich odstępach robię aktualizacje). Rodzin mam zawsze ponad 10. Jeśli tak się zdarzy, że pracownik jest przy konstruowaniu planu, biorę podpis, jeśli go nie ma - nie biorę. Trochę obawiam się kontroli, więc od przyszłego roku planuję brać podpisy, ale tylko na głównych planach, nie na aktualizacjach.
Monti

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem