plan sprawdzeń - Ochrona Danych Osobowych

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 01 mar 2016, 10:01

To ja się również przyłącze i byłabym bardzo wdzięczna za taki wzór:-)
[email protected]
z góry dziękuję!!!
nowa75

Napisano: 02 mar 2016, 12:54

Dzień dobry, czy ja też mogłabym prosić o plan sprawozdań [email protected]
z góry dziękuje
dora123

Napisano: 06 mar 2016, 23:00

Witam czy ja też mogłabym prosić o taki plan sprawdzeń oraz o jakieś instrukcje odnośnie jakie sprawozdania maja być przeprowadzane oraz jakieś wzory jestem ciemna w tym temacie czytam te rozporządzenia ale to jakiś koszmar, prosiłabym o jakieś podpowiedzi, dziękuję z góry,e-mail: [email protected]
allla

Napisano: 09 mar 2016, 21:03

Witam niestety nikt nikomu takiego planu tutaj nie przesyła, więc może spróbujmy stworzyć coś wspólnie, jak wszyscy ruszymy głowami to może coś z tego będzie?
ada2

Napisano: 10 mar 2016, 9:51

ja też mam ogromną prośbę o przesłanie takiego planu na adres : [email protected] będę bardzo wdzięczna :)
kasieńkaaa

Napisano: 11 mar 2016, 14:16

Stworzenie planu sprawdzeń nie jest skomplikowane. Powinien on zawierać:
1. przedmiot
2. zakres
3. termin
4. sposób dokumentowania (np. notatka, kopia, zrzut ekranu...)

Tworzy się go okresowo, co 3-12 m-cy i przedstawia ADO.
Ustawa zasadnicza, Art. 51 2.Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.
Paweł Lada
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 11 mar 2016, 13:47
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.goldenline.pl/pawel-lada4/

Napisano: 12 mar 2016, 16:49

Też bardzo proszę o przesłanie takiego planu na adres [email protected]
Dorota444

Napisano: 14 mar 2016, 12:54

Mam prośbę do Pana Pawła czy mogłby Pan podać przykład?
Nika1711
Praktykant
Od: 14 mar 2016, 12:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 14:24

Plan można sporządzić w formie tabelki lub innej dowolnej formy.

1. Przedmiot
Jako przedmiot określamy jakie zbiory oraz systemy informatyczne będą objęte sprawdzeniem. Przykładem może być zbiór "Kadry" i system o tej samej nazwie Kadry

2. Zakres
Tu już określamy kryterium (legalność przetwarzania, realizacja obowiązku zgłoszenia zbiorów, powierzanie, prowadzenie ewidencji osób upoważnionych itp.) oraz przepisy prawne. Przykładowo: Legalność - art. 23 i/lub art. 27 w zależności od rodzaju danych (zwykłe/wrażliwe); Obowiązek zgłoszenia zbiorów - z rozdziału 6 odpowiednie artykuły, np w przypadku zwolnienia art 43. 1. 4) (zatrudnienie - do zbioru kadrowego)

3. Termin
Data lub zakres dat kiedy prowadzone będzie sprawdzenie - np 1-30 kwiecień 2016

4. Sposób dokumentowania
Wszystkie sposoby wymienione są w § 4 2. Rozporządzenia w sprawie trybu i sposobu realizacji zadań w celu zapewniania przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych przez administratora bezpieczeństwa informacji.

Oczywiście nie zapomnij o swoim podpisie, okresie jaki obejmuje plan (np 12 m-cy) i dacie jego sporządzenia. Plan przedstawiasz ADO max 14 dni przed okresem objętym sprawdzeniem.

Musisz sprawdzić tak w skrócie np podstawę prawną prowadzenia zbioru, cel przetwarzania danych, czy zakres zbieranych danych jest adekwatny do celu. Najlepiej wydrukuj zgłoszenie zbioru do GIODO ze strony e-GIODO, to powinno ci trochę pomóc.
Ustawa zasadnicza, Art. 51 2.Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.
Paweł Lada
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 11 mar 2016, 13:47
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.goldenline.pl/pawel-lada4/

Napisano: 07 kwie 2016, 13:54

Dzień dobry, czy ja też mogłabym prosić o plan sprawozdań [email protected]
z góry dziękuje
[email protected]
Trzmiel75

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]