U mnie też czasem w wysłanych dokumentach - zazwyczaj w deklaracjach pojawia się status błąd przetwarzania... Parę razy dzwoniłam do Zusu w tej sprawie, aby to wyjaśnić i zawsze okazywało się, że sami nie wiedzą dlaczego taki status jest, bo wszystkie dokumenty przetworzyły sie prawidłowo... Więc przestałam wyjaśniać Z drugiej strony - jeśli rzeczywiście jakieś błedy w zusie wychodzą to mój ZUS zazwyczaj od razu do mnie dzwoni z prośba o korekty - co na szczęście nie zdarza się często
Ale zauważyłam, że np. w sytuacji gdy pracownik jest na długim zwolnieniu lekarskim i wykazywane w RCa miał "zero", a potem jak już wrócił i miał naliczone normalne składki to juz coś Płatnik krzyczał, że są inne kwoty na RCA i wtedy własnie były błędy przetwarzania..tak samo działo się w deklaracjach za świadczeniobiorców, gdy miał wykazywane zerowe składki a w następnym miesiącu z wyrównaniem... Także nie zgadniesz co i jak
wyczytałam że ten błąd to taki Niepuste , ale niekompletne dane o NF/ puste pole kod NFZ lub data przystąpienia do NFZ. Kod NFZ z poza słownika. Ja wysłałam ZUS tylko na ubezpieczenie społeczne a zdrowotnie jest przy mężu i nie chciało mi puścić jak mam odznaczone NFZ.
Sprawdzić dokładnie czego dotyczy- w dokumencie w którym występują błędy w wynikach przetwarzania w ZUS- tam są szczegółowo opisane. np jeżeli kogoś wstecznie zgłaszamy do ubezpieczenia to zasygnalizuje że brak raportów w poprzednich miesiącach.
Jak Zus ma więcej danych dotyczących zgłoszonego i zaciągnie te dane np. panieńskie nazwisko to też może jako błędy przetwarzania wychodzić i opis "Nazwisko rodowe pochodzące z jednego formularza zostało wpisane do danych ewidencyjnych pochodzących z innego formularza"