po ilu latach - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 20 maja 2015, 8:27

Po ilu latach pracownik socjalny może (wiem że to zależy od kierownika) awansować na starszego pracownika socjalnego? Też po 5 latach jak do II stopnia specjalizacji?
uyuy

Napisano: 20 maja 2015, 8:47

Powyżej 5 lat na pewno, ale zawsze
uyuy pisze: to zależy od kierownika
armin

Napisano: 20 maja 2015, 8:51

A na odwrót? gdyby kierownik chciał (był tak wspaniałomyślny) to i po 3 latach może awansować na starszego?
ewuuuś

Napisano: 20 maja 2015, 9:09

Tutaj chyba większość (mi znanych) stosuje zapis art. 121 ust. 3 uops - uprawnienia do dodatkowego urlopu po 5 latach. Ale wspaniałomyślność szefa może nie mieć ograniczeń :)

Należy przypomnieć, iż zgodnie z art. 123 uops: Prawa i obowiązki pracowników zatrudnionych w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej regulują przepisy o pracownikach samorządowych. Natomiast Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych odnosi pracownika socjalnego do odrębnych przepisów.
armin

Napisano: 20 maja 2015, 10:07

Mam pytania:
1. Jeżeli pracownik socjalny pracuje rok, idzie na macierzyński wraca i znowu pracuje, to okres do dodatkowego urlopu liczy mu się od tego powrotu do pracy po macierzyńskim, czyli od nowa "zbiera" 5 lat ciągiem? a nie od początku zatrudnienia jako socjalny w ogóle? Czy zlicza się okresy pracy? ale co z ciągłością?
2. Czy pracownik na macierzyńskim może otrzymać podwyżkę (bo akurat inni pracownicy mają, wiem, że to głupio brzmi:) ) i awans zawodowy? np na tego starszego socjalnego? pytam bo mamy dość skomplikowane sytuacje i się zastanawiamy
uyuy

Napisano: 20 maja 2015, 10:42

1. Urlop macierzyński niczego nie przerywa - pracownik cały czas pozostaje w zatrudnieniu jako pracownik socjalny.
2. Podwyżka w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego się nie należy - zasiłek macierzyński płaci ZUS wg wynagrodzenia sprzed urlopu. Ale po powrocie z urlopu wynagrodzenie powinno zostać podniesione o wartość podwyżki (art. 183 z indeksem górnym 2 KP). Podobnie z awansem - dopiero po zakończeniu urlopu macierzyńskiego.
armin

Napisano: 20 maja 2015, 10:50

Bardzo dziękujemy , bardzo :)
uyuy

Napisano: 20 maja 2015, 10:53

A przypadkiem macierzyński nie przerywa ciągłości pracy faktycznej 5 lat do dodatkowego urlopu ? Myślę, że przerywa, jest zapis o ciągłości wykonywania obowiązku pracownika socjalnego w terenie
jolkaaa

Napisano: 20 maja 2015, 11:21

ok, dzięki przydatny link
jolkaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x