skierowanie do DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 maja 2015, 8:11

Rodzice w imieniu pełnoletniego syna chorego psychicznie, schizofrenia paranoidalna i upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym złozyli wniosek o umieszczenie w DPS.
Nie jestem przekonana, że klient który potrafi czytać i podpisać się jest w pełni świadomy podejmowanych przez niego decyzji.

Czy powinnam zobowiązując rodziców do ubezwłasnowolnienia syna i rodzic jako opiekun prawny powinien wystąpi do Sądu o zgodę na umieszczenie w DPS syna
kasiaP.

Napisano: 20 maja 2015, 8:39

kasiaP. pisze:Czy powinnam zobowiązując rodziców do ubezwłasnowolnienia syna i rodzic jako opiekun prawny powinien wystąpi do Sądu o zgodę na umieszczenie w DPS syna
To również. Proces ubezwłasnowolnienia jednak trochę potrwa (sąd okręgowy), potem jeszcze ustanowienie opiekuna prawnego (sąd rodzinny) - lekko licząc ok. 1 rok.
Jeśli natomiast jest to sprawa pilna, a masz uzasadnione wątpliwości co do jego stanu świadomości - zawsze możesz (jako ops) złożyć wniosek do sądu rodzinnego o skierowanie go do dps bez zgody.
armin

Napisano: 20 maja 2015, 11:08

Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale u mnie ( Wlkp.) oba postępowania trwają tak samo długo, czyli ok. roku i nie ma szans aby to przyspieszyć.
Percia

Napisano: 20 maja 2015, 18:20

Temat trochę podobny do mojego, tutaj link:
viewtopic.php?f=2&t=207179809
Z jednej strony chciałoby się udzielić szybkiej pomocy, z drugiej strony jestem zdania, że wszystko powinno pozostać w zgodzie z przepisami (a więc ustalenie opiekuna prawnego lub umieszczenie bez zgody klienta) To nie nasza wina, że w Sądzie sprawa może się wydłużyć. (jakby u nas się tak wszystko wydłużało to też by nas omijano dla ułatwienia? Wątpliwe).
W przypadku kierowania do DPS w grę wchodzą jeszcze dokumenty lekarskie. Jeśli lekarz zaznaczy, że klient wymaga konsultacji psychologa lub psychiatry i z tych opisów będzie wynikało, że ma problemy pod tym względem to ja bym wystąpił do Sądu. O ile pewne formy pomocy można przyznać "z urzędu" to DPS wymaga pełnej i świadomej zgody klienta. (lub Sądu)
Xman

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x