początkująca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 4 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 15 lip 2021, 12:50

Mam pytanie odnośnie następującej sytuacji. Wniosek o dodatek złożyła osoba, która wynajmuje mieszkanie w domu jednorodzinnym od prywatnego właściciela. Wnioskodawca płaci właścicielowi czynsz 1200 zł. Na wniosku ten czynsz został rozdzielony jako: 900 zł czynsz, ogrzewanie 20 zł, zimna woda 60 zł, odbiór nieczystości 110 zł i prąd 110 zł. Pod tym podpisał się właściciel domu, w którym wynajmowane jest mieszkanie. Wnioskodawca twierdzi, że on żadnych rachunków za wodę itp. nie otrzymuje, a właściciel sam sobie wszystko opłaca z tego 1200 zł, w tym także prąd, którego do wyliczenia dodatku nie biorę pod uwagę. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak wyliczyć kwotę wydatków do dodatku mieszkaniowego w tym przypadku?
Drugi problem jest taki, ze w umowie najmu jest wskazany czynsz 1200 zł i jest napisane, że pozostałe opłaty wynajmujący sam pokrywa na podstawie rachunków - woda, śmieci itd. A stan rzeczywisty z tego co mówił wnioskodawca i potwierdził właściciel na wniosku jest inny - z tego 1200 zł właściciel sam opłaca rachunki. Nie wiem co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
Mieszkanie ma powierzchnię 40m2, mieszkają tam 3 osoby. Stawka gminna 2,82 zł za m2.
Będę wdzięczna za pomoc :)
emilia275
Praktykant
Od: 03 lis 2020, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 4 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x