podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 kwie 2018, 22:27

taka sytuacja...
Pani pobiera ZR i 500+ w Polsce
zgłasza nam, że mąż w lutym podjął pracę za granicą
zbieram komplet papierów, wysyłam zapytanie do ROPS czy zachodzi koordynacja, wypłaty świadczeń nie wstrzymuję (strona chce pobierać...) i co teraz...

wg., nowych wytycznych do momentu, kiedy Wojewoda nie ustali czy zachodzi koordynacja to my jesteśmy organem właściwym - więc ja teraz powinnam wezwać Panią, żeby mi dostarczyła uzysk za miesiąc marzec i w kwietniu zrobić uchylenie prawa do ZR i 500+ od kwietnia - czy tak? Czy nie robić żadnego uzysku, a kobietka niech pobiera dopóki Wojewoda nie ustali koordynacji...

jak myślicie?
pola1985
Praktykant
Od: 08 maja 2017, 22:04
Zajmuję się: SR / SW / FA

Napisano: 11 kwie 2018, 9:17

A skąd te nowe wytyczne?? :)
MarysiaGops
Praktykant
Od: 11 kwie 2018, 9:05
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 kwie 2018, 23:00

no od wojewody...
zmiana sytuacji = wysyłamy zapytanie czy zachodzi koordynacja, świadczeń nie wstrzymujemy, chyba że strona oświadczy to uchylamy na 155 KPA

ja to rozumiem tek, że skoro świadczeń nie wstrzymujemy do czasu ustalenia koordynacji to musimy też zrobić uzysk ... bo to też zmiana

jeżeli strona podejmuje pracę za granicą - wysyłamy zapytanie i płacimy cały czas? do czasu ustalenia koordynacji? jak robicie ????
pola1985
Praktykant
Od: 08 maja 2017, 22:04
Zajmuję się: SR / SW / FA

Napisano: 12 kwie 2018, 7:57

My od czasu zgłoszenia wstrzymujemy wypłaty świadczeń, żeby później nie było problemu.
MarysiaGops
Praktykant
Od: 11 kwie 2018, 9:05
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x