sko- odwołanie do pon. roz. przekroczenie dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 kwie 2018, 10:04

witam, sytuacja przedstawia się następująco:
rodzina 3 osobowa: mama, tata, dziecko. Mama na urlopie wychowawczym, dochód utracony. Tata bezrobotny, w chwili wydania decyzji. w międzyczasie tata podejmuje zatrudnienie, z czego dochód zgłoszony trochę późno, w konsekwencji czego jest nienależnie pobrane świadczenie. Po wszczęciu decyzja uchylająca i odwołanie strony.
SKO uchyliło w całości i dało do ponownego rozpatrzenia... bo w zaświadczeniu o dochodzie uzyskanym nie jest uwzględnione czy dochód netto został pomniejszony o koszty uzyskania dochodu, w związku z czym niemożliwe było wyliczenie prawidłowego dochodu.
W związku z czym zrobiłam wezwanie klientce żeby doniosła zaświadczenie lub oświadczenie dokumentujące wysokość dochodu osiągniętego za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu (tj. listopad 2017 r.) pomniejszonego o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia zdrowotne (dochód w rozumieniu art.3 pkt 1 lit. a ustawy o świadczeniach rodzinnych).
I teraz tak, termin na dostarczenie tego mija dzisiaj. Wypłatę wstrzymuję, ale co dalej? jak rozstrzygnąć całą sprawę?? jaką wydać decyzję? bez rozpatrzenia odpada, wszczęcie było z urzędu i sporawa do ponownego rozpatrzenia. Czy wniosek o udostępnienie danych do pracodawcy to jest dobry pomysł??
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 kwie 2018, 10:21

pisz do pracodawcy.
Jak wstrzymasz to przyjdą
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2018, 10:24

A na przyszłość by uniknąć takich sytuacji opracuj sobie własny wzór takiego zaświadczenia o dochodzie uzyskanym.
I taki im dawaj.
A do pracodawcy na jakiej podstawie chcesz pisać ?
Strona ma wezwanie i ma donieść a co zrobi to jej sprawa. :) :)
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 11 kwie 2018, 10:28

No na takiej podstawie, że ten dochód ustalić przecież trzeba.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 11 kwie 2018, 12:32

dzięki wielkie, a do pracodawcy muszę bo właśnie dochód muszę na jakiejś postawie ustalić, a jeśli chodzi podstawę prawną, na której chcę informację otrzymać no to art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych (jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa;)no i myślę, że art. 24 ust.2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Pracodawcy,... są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.) proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x