Powiedzcie kochani jak robicie. kobietka pobiera świadczenia rodzinne i przyniosła mi zaświadczenie, że pracowała od 29.03.2015 do 01.07.2015. Obecnie nie pracuje, ale dochód uzyskany za kwiecień spowodował przekroczenie kryterium dochodowego. Nienależnie pobrała świadczenia za maj i czerwiec. Czy wydać tylko decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach za w/w miesiące i żądanie zwrotu, czy powinnam też zmienić decyzję przyznającą (przyznać od do, odmówić od do i przyznać od do)? Jak Wy robicie?
Do Iks. To o czym, Twoim zdaniem, mowa w art. 32 ust. 1, w części dot. nienależnie pobranych?
Do Gość. W dniu składania wniosku nie ma już dochodu uzyskanego, więc nie ma też utraty.
Nie wiem, uchylałem setki decyzji i robiłem setki postępowań w sprawie NP, które się opierały czasem nawet o WSA i nikt mi nie zarzucił błędu w postępowaniu i rozumowaniu. Jeśli chodzi o art. 32 to dla mnie ten przypadek podpada bardziej pod "uchylić" niż "zmienić", a dalej wszystko się zgadza. Zadałaś pytanie, odpowiedziałem. Po co pytasz skoro masz inną wersję rozwiązania? Zrób po swojemu.