Podpowiedzcie przekroczenie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 14 lip 2015, 14:31

Ja się nie wkurzam nigdy, spoko luz :) Jestem wredny po prostu. Ale odpowiem zawsze ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2015, 8:26

ja w takim przypadku wszczęłabym postępowanie, uznała za nienależnie pobrane od...do...z dopiskiem, że w pozostałym zakresie decyzja...... z dnia.... pozostaje bez zmian a w następnej decyzji określiła wysokość do zwrotu. Pierwotna decyzja leciałaby sobie nieruszana w sense uchylenia bo sprawa wyszła jak już ponownie przysługiwał jej zasiłek.
karaoke

Napisano: 15 lip 2015, 9:24

Jak dla mnie utrata prawa do świadczenia w związku z przekroczeniem dochodu skutkuje koniecznością wyeliminowania decyzji z obrotu prawnego, ta decyzja przyznająca nie może się bez zmian ostać, bo zmieniła się sytuacja rodziny, czyli stan faktyczny na podstawie którego decyzja została wydana. Reguluje to art. 32 a zmiana decyzji nic nie da, więc trzeba ją uchylić po prostu. A jak się uchyla, to na amen. Dbanie o komfort strony, czyli to, że nie musi składać nowego wniosku to jest w tym momencie absurd, bo to na skutek jej zaniedbania doszło do tej sytuacji, była przecież prawnie zobligowana informować o wszystkich zmianach mających wpływ na prawo do świadczenia. Jakby to zrobiła niezwłocznie to decyzja zostałaby uchylona? Tak? Tu się nic nie zmieniło, oprócz tego, że poinformowała za późno - skutek prawny musi być ten sam, uchylenie decyzji, postępowanie w sprawie NP. Ustalenie prawa do świadczeń po kolejnej zmianie sytuacji to jest już odrębne postępowanie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2015, 9:26

karaoke pisze:Pierwotna decyzja leciałaby sobie nieruszana w sense uchylenia
Czyli w obiegu prawnym jednocześnie istniałyby dwie prawomocne decyzje administracyjne o sprzecznej treści - jedna która przyznaje prawo na ten okres, a druga która stwierdza, że świadczenia się nie należą.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2015, 10:15

Iks to nie jest dbanie o komfort strony tylko działanie zgodnie z prawem, uchylenie byłoby konieczne gdyby jeszcze w lipcu był ten dochód, ale jak go nie ma to należy się w lipcu rodzinne i tylko załatwić sprawę dwóch miesięcy odrębnymi decyzjami z uwzględnieniem aktualnej czyli jak wyżej napisałam, że w pozostałym zakresie decyzja nr. z dnia pozostaje bez zmian
karaoke

Napisano: 15 lip 2015, 10:17

wystarczy decyzja o NP i zwrocie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2015, 12:25

A ja uważam tak jak uważam i wyjaśniłem wyżej dlaczego.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2015, 13:09

tak jak pisze elmer. A jeśli sprawa wyszłaby po dłuższym okresie, w tym byłby okres np i przysługiwania, a decyzja przyznająca świadczenia wygasła, no i co wtedy? Tutaj podobnie - ustalić np, a art.32 pozwala zmienić decyzję w przypadku gdy ustali się np, więc można? można... i należy wziąć pod uwagę okres, od którego znowu świadczenia przysługiwały. nie róbmy zbędnej papierologi, gdy logika pozwala sprawę załatwić prościej.
smart

Napisano: 15 lip 2015, 13:16

Uchylić decyzję pierwotną od 1 maja do końca okresu zasiłkowego i odmówic też od 1 maja do końca okresu zasiłkowego. Zrobić nienaleznie pobrane i dochodzić zwrotu. W lipcu może składać kolejny wniosek, jesli dochód utraciła 1 lipca to świadczenia przysługują od sierpnia.
Gość

Napisano: 15 lip 2015, 13:19

oj gościu, gościu...
smart

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem