Podwyżka od m-ca poprzedniego z wypłatą wyrównania w bieżącym

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Podwyżka od m-ca poprzedniego z wypłatą wyrównania w bieżącym

Post autor: Aisab48 »

Zatwierdzono podwyżki od listopada w związku z czym musimy wypłacić wyrównanie w grudniu.
Jak to zrobić? Doliczyć kwoty podwyżki osobno do zasadniczej i dodatku stażowego? Jak to się ma do absencji chorobowej? Jako zasadniczą biorę wszystko czyli z wyrównaniem i to pomniejszam o czas choroby czy opieki? Co z tymi rozliczonymi w listopadzie?? Zamotałam się :?
Proszę o pomoc. Jak znajdę chwilę będę szukać w sieci.
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Podwyżka od m-ca poprzedniego z wypłatą wyrównania w bieżącym

Post autor: ops2020 »

Najlepiej na osobnej liście płac, osobno wyrównanie zasadniczej i wysługi (bo u nas wysługa nie wchodzi do podstawy chorobowego - zgodnie z rozporządzeniem)i nie trzeba przeliczać chorobowych i opieki bo wypłacone w grudniu, jedynie przeliczyć dodatki, premie, nagrody jubileuszowe te ustalone procentowo od zasadniczej
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

Dziękuję za podpowiedź. Wyczytałam w necie jedynie, że listopadowe podwyżki należy przeliczyć proporcjonalnie do absencji wtedy rozliczonej. Tylko jak wykazać stażowe chorobowe? Korektę RPA do listopada? Chyba jakiś załącznik by mi się przydał w związku z tym...
Co miesiąc mam do zrobienia 10 list więc musiałabym dodatkowe 10 zrobić...nadgodziny jak nic :cry:
Programista dopisał mi dodatkowe składniki widoczne na liście jako wyrównanie wynagrodzenia, wyr. stażowego i wyr. stażowego chorobowego, ale program wciągnie dwa pierwsze do brutto a przy absencji rozliczanej w grudniu potrąci od wszystkiego. Chyba rzeczywiście będzie lepiej na osobnych listach a grudzień wtedy będzie tak jak powinien.
Dobrze, że wspomniałaś/łeś o jubileuszówce, bo miałam jedną na początku listopada :!:
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

Stażowe wyrównanie jest jedno jeśli płatne jest obok podstawy chorobowego (bez podziału na wyrównanie stażowe chorobowe i wyrównanie stażowe). Żadnych korekt ZUS-ów (RPA bez zmian). Jeśli ktoś chorował w listopadzie 2020r. to podstawa z 12 m-c poprzedzających chorobę czyli góra do października 2020r. bez listopada br. Jeśli ktoś zachoruje w grudniu to też bez wyrównania bo nie było wypłacone w listopadzie. Jedynie proporcjonalnie gdy za część miesiąca pobierał wynagrodzenie (nie wynagrodzenie chorobowe).
ODPOWIEDZ