Od listopada br. zajmuję się naliczaniem wynagrodzeń i mam pytanko Pani była objęta kwarantanną od 25.10. do 11.11. br., Pani ma poniżej 50 lat i to jej pierwsze zwolnienie w tym roku. Dochód z ostatnich 12 m-cy wynosi: 30609,00 zł , wobec czego średnie wynagrodzenie brutto wynosi: 2550,75 zł, po odjęciu 13,71% podstawa wynosi 2201,04 zł. Gdzieś na forum przeczytałam, że najniższa podstawa zasiłku w 2020 r. wynosi 2.243,54 zł. Czy powinnam zatem wyliczać wynagrodzenie za czas choroby od podstawy 2.243,54 zł?
Gdzie znajdę podstawę prawną?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
wynagrodzenie za czas choroby
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: wynagrodzenie za czas choroby
jeżeli wynagrodzenie (po uzupełnieniu w przypadku choroby, z dodatkowym wynagrodzeniem rocznym itd.) za okres od października 2019 do września 2020 wynosi 30.609,00 zł czyli mniej niż 12-krotność kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2020 roku to kwota podstawy chorobowego nie może być mniejsza niż 2.243,54 zł (2.600,00 zł - 13,71%) tj. 2.243,54 zł /30 * 80% = 59,83 zł za dzień choroby
Podstawa wymiaru zasiłku chorobowego z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy nie może być niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% tego wynagrodzenia. art. 45 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Podstawa wymiaru zasiłku chorobowego z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy nie może być niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% tego wynagrodzenia. art. 45 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Potwierdzam ops2020 - przez taką sytuację musiałam robić wyrównanie zasiłku od stycznia 2020
Przy okazji zapytam o naliczenie wysokości podstawy przy dodatku specjalnym umniejszanym za czas absencji. Pracownik miał przyznany dodatek specjalny od listopada 2019 do kwietnia 2020. Pierwsza absencja z tyt. opieki miała miejsce już w listopadzie i wówczas była wyliczana podstawa za 12 m-cy wstecz. Kolejna absencja chorobowa w grudniu z rozliczeniem w styczniu - czy wówczas powinna być podstawa przeliczona na nowo 12 m-cy wstecz (od grudnia 2018 do listopada 2019) tym razem z dodatkiem specjalnym? Następnie zasiłki opiekuńcze w marcu i kwietniu (z tyt.COVID-19) Brak przerwy 3 m-ce, ale kolejne dwa miesiące z dodatkiem specjalnym. Czy z każdym miesiącem powinno być przeliczenie podstawy??
Na płace weszłam w zastępstwie w styczniu zupełnie jako żółtodziób i teraz w miarę nabywania wiedzy analizuję nurtujące mnie przypadki. Za chwilę koniec roku a ja nie mogę spać przez takie "kwiatki".

Przy okazji zapytam o naliczenie wysokości podstawy przy dodatku specjalnym umniejszanym za czas absencji. Pracownik miał przyznany dodatek specjalny od listopada 2019 do kwietnia 2020. Pierwsza absencja z tyt. opieki miała miejsce już w listopadzie i wówczas była wyliczana podstawa za 12 m-cy wstecz. Kolejna absencja chorobowa w grudniu z rozliczeniem w styczniu - czy wówczas powinna być podstawa przeliczona na nowo 12 m-cy wstecz (od grudnia 2018 do listopada 2019) tym razem z dodatkiem specjalnym? Następnie zasiłki opiekuńcze w marcu i kwietniu (z tyt.COVID-19) Brak przerwy 3 m-ce, ale kolejne dwa miesiące z dodatkiem specjalnym. Czy z każdym miesiącem powinno być przeliczenie podstawy??
Na płace weszłam w zastępstwie w styczniu zupełnie jako żółtodziób i teraz w miarę nabywania wiedzy analizuję nurtujące mnie przypadki. Za chwilę koniec roku a ja nie mogę spać przez takie "kwiatki".
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowosc
- Kontakt:
jeżeli przerwa między zwolnieniami była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe podstawy nie przelicza się na nowo moim zadaniem. Ale może ktoś jeszcze potwierdzi?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
potwierdzam nie ma trzech pełnych miesięcy kalendarzowych przerwy między jednym a drugim zasiłkiem więc nie przeliczamy,
u nas w ośrodku dodatek specjalny zgodnie z regulaminem nie jest wliczany do podstawy chorobowego tylko wypłacany w pełnej kwocie obok podstawy (jedynie za czas choroby od tej części dodatku nie liczymy składek ZUS i wykazujemy w ZUS RPA tę część)
u nas w ośrodku dodatek specjalny zgodnie z regulaminem nie jest wliczany do podstawy chorobowego tylko wypłacany w pełnej kwocie obok podstawy (jedynie za czas choroby od tej części dodatku nie liczymy składek ZUS i wykazujemy w ZUS RPA tę część)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Dziękuje bardzo, w takim razie jestem spokojniejsza o tego kwiatka
U nas tylko stażowy jest wypłacany obok wynagrodzenia chorobowego i wykazywany w RPA, dodatek pracownika socjalnego pomniejszany proporcjonalnie wchodzi do podstawy. Podobnie właśnie z tym specjalnym, ale nie wiedziałam jak z tym przeliczeniem.
Jeszcze raz dziękuję

U nas tylko stażowy jest wypłacany obok wynagrodzenia chorobowego i wykazywany w RPA, dodatek pracownika socjalnego pomniejszany proporcjonalnie wchodzi do podstawy. Podobnie właśnie z tym specjalnym, ale nie wiedziałam jak z tym przeliczeniem.
Jeszcze raz dziękuję

Oprócz wynagrodzenie za czas choroby - Kadry przeczytaj również:
Kierownik OPS
Przejście na rentę chorobowa
umowa na zastępstwo
zwiekszenie wymiaru urlopu
PPK
Podwyżka od m-ca poprzedniego z wypłatą wyrównania w bieżącym
konkurs na główną księgową
psychotesty dla asystenta rodziny
podstawa prawna dodatku dla asystenta rodziny
upoważnienia kierownika do wydawania decyzji
zmiana warunków pracy a pismo
konkurs na stanowisko urzędnicze
Proszę o pomoc, moje pierwsze kroki:)
Karty przedplacone zamiast paczek z ZFŚS?
Kwarantanna i izolacja domowa a praca zdalna
jubileusz