polityka bezpieczeństwa OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 16 wrz 2014, 9:43

Czy znajdzie się ktoś miły i prześle mi aktualną politykę bezpieczeństwa danych osobowych? Mam ją opracować dla naszego OPS :(
jullka

Napisano: 16 wrz 2014, 9:53

Kto jest u Was administratorem danych osobowych i administratorem bezpieczeństwa?
jullka

Napisano: 16 wrz 2014, 12:05

ja sam.... proponuję przeczytać ustawę i rozporządzenie do niej wykonawcze.. bez tego ani rusz
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 12:29

Przeczytałam. I nie wiem, czy administrator danych osobowych może być jednocześnie administratorem bezpieczeństwa informacji?
Czy musi być zastępca administratora bezpieczeństwa?
jullka

Napisano: 17 wrz 2014, 8:22

administrator danych to Ośrodek Pomocy Społecznej, który reprezentowany jest przez Kierownika / Dyrektora Ośrodka. Administrator bezpieczeństwa to osoba, która zostaje wyznaczona przez Ośrodek aby sprawować nadzór nad danymi przetwarzanymi w Ośrodku
Rajski
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 8:23

art 7 pkt (4) administratorze danych - rozumie się przez to organ, jednostkę organizacyjną, podmiot lub osobę, o których mowa w art. 3, decydujące o celach i środkach przetwarzania danych osobowych,
Rajski
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 9:36

Czyli osoba reprezentująca to kierownik. A czy ten kierownik może być jednocześnie administratorem bezpieczeństwa?
To ja chyba trochę źle w swojej polityce napisałam. Napisałam, ze ADO jest Kierownik. A powinnam napisać, ze ADO jest to ośrodek reprezentowany przez kierownika?
jullka

Napisano: 17 wrz 2014, 10:11

ja w swojej mam, że ado to ośrodek, który jest reprezentowany przez dyrektora... do tego wyznaczyłem abi, czyli swoją skromną osobę... Logika podpowiada, że osoba która reprezentuje ado nie powinna być abi...

art. 36 ust. 3. Administrator danych wyznacza administratora bezpieczeństwa informacji, nadzorującego przestrzeganie zasad ochrony, o których mowa w ust. 1, chyba że sam wykonuje te czynności.

Skoro ustawa stanowi, że ado wyznacza abi trudno by kierownik ośrodka sam siebie wyznaczył... w takiej sytuacji nie powinien nikogo wyznaczać tylko samy wykonywać te czynności...

ktoś ma inne zdanie??
Rajski
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 14:19

A powiedz, co byś mi radził, jeżeli chodzi o mały Ośrodek, czy wyznaczać tego administratora bezpieczeństwa, czy niech ten ADO nim będzie i sam będzie wykonywał te czynności? Jak lepiej?
jullka

Napisano: 17 wrz 2014, 14:53

Nie ma reguły... wszystko zależy czy Kierownik ma wykonywać zadania abi czy pracownik... Funkcja ta nie jest związana z wieloma obowiązkami.. Jak tylko poustawiasz politykę, zbiory danych osobowych, powydajesz upoważnienia i zrobisz listy osób uprawnionych nie ma więcej roboty
Rajski
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem