pomniejszanie podstawy ZUS - stażowy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
aso
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

pomniejszanie podstawy ZUS - stażowy

Post autor: aso »

Do tej pory robiliśmy tak, że jak ktoś był na zwolnieniu lekarskim wypłacaliśmy cały dodatek stażowy, natomiast podstawę ubezpieczeń społecznych pomniejszaliśmy o część dodatku stażowego za nieprzepracowane dni.
Problem w tym, że mój problem oblicza to pomniejszenie dzieląc dodatek stażowy przez 30 dni, nawet jak miesiąc ma 31 lub 28 dni.
Wyczytałam, że powinno się dzielić przez faktyczną liczbę dni w miesiącu.
ZUS nigdy nie kwestionował naszych obliczeń

Jak Wy robicie?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Re: pomniejszanie podstawy ZUS - stażowy

Post autor: Paulinka z GOPSu »

U nas stażowy wchodzi do podstawy.
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

My nie wliczamy stażowego do podstawy, wypłacany jest obok wynagrodzenia chorobowego i zasiłku.
zojka1
Stażysta
Kontakt:

Post autor: zojka1 »

U nas też wypłacamy obok wynagrodzenia chorobowego i zasiłku.
A czy nie jest tak, że składnik dzielimy przez 30 przy nieobecności związanej ze zwolnieniem lekarskim, a przy każdej innej nieobecności dzielimy przez liczbę godzin do przepracownia w miesiącu?
Aisab48
Stażysta
Kontakt:

zojka1 pisze:U nas też wypłacamy obok wynagrodzenia chorobowego i zasiłku.
A czy nie jest tak, że składnik dzielimy przez 30 przy nieobecności związanej ze zwolnieniem lekarskim, a przy każdej innej nieobecności dzielimy przez liczbę godzin do przepracownia w miesiącu?
Przy innej nieobecności np. nun stosujemy naliczanie wynagrodzenia za część miesiąca tj. z pomniejszeniem o kwotę za godziny nieprzepracowane i dodatek stażowy tak samo jest obliczany. Mieliśmy taką sytuację w lipcu, gdy pracownik zasiadał w komisji wyborczej.
ewal
Stażysta
Zajmuję się: księgowosc
Kontakt:

Post autor: ewal »

Paulinka z GOPSu pisze: 28 sie 2020, 10:16 U nas stażowy wchodzi do podstawy.
Chyba jesteś jedyną osobą na forum która tak jak my bierze stażowy do podstawy i wypłaca staż tylko za czas przepracowany. Większość twierdzi że nie bierze się dodatku stażowego do podstawy i wypłaca staż także za czas choroby. Jak kontrole podchodzą u Ciebie? Masz zapis w regulaminie?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

Dodatek za wieloletnią pracę przysługuje pracownikowi samorządowemu za dni, za które otrzymuje wynagrodzenie, oraz za dni nieobecności w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby albo konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem lub chorym członkiem rodziny, za które pracownik samorządowy otrzymuje z tego tytułu zasiłek z ubezpieczenia społecznego. § 7 ust. 2 ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW
z dnia 15 maja 2018 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (stażowe w pełnej wysokości obok podstawy chorobowego, tylko wysługa od wynagrodzenia ozusowana a wysługa od wynagrodzenia chorobowego i zasiłków BEZ OZUSOWANIA i wykazać w RPA tą część nieozusowaną)
Aisab48
Stażysta
Kontakt:

aso - jeśli występuje absencja chorobowa to rozlicza się do 30. Program liczy poprawnie. ops2020 wskazuje, że dodatek stażowy wypłacany obok wynagrodzenia chorobowego czy zasiłku nie podlega oskładkowaniu i wykazywany jest w RPA.
W przypadku innej nieobecności usprawiedliwionej niepłatnej oblicza się stawkę godzinową biorąc pod uwagę faktyczną ilość godzin do przepracowania w danym miesiącu (w grudniu 168) wówczas pomniejsza się kwotę wynagrodzenia zasadniczego o kwotę za czas nieprzepracowany. Tak się ma przy obliczaniu wynagrodzenia za część miesiąca np. przy zatrudnieniu nowego pracownika lub rozwiązaniu umowy w trakcie miesiąca.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

ewal pisze: 29 lis 2020, 19:09
Paulinka z GOPSu pisze: 28 sie 2020, 10:16 U nas stażowy wchodzi do podstawy.
Chyba jesteś jedyną osobą na forum która tak jak my bierze stażowy do podstawy i wypłaca staż tylko za czas przepracowany. Większość twierdzi że nie bierze się dodatku stażowego do podstawy i wypłaca staż także za czas choroby. Jak kontrole podchodzą u Ciebie? Masz zapis w regulaminie?
Nie mam zapisów w regulaminie odnośnie pomniejszania jakichkolwiek dodatków (a mamy stażowy, funkcyjny, dla pracowników socjalnych i specjalny - wszystkie pomniejszamy, przy czym nie miałam dotychczas takiej sytuacji przy specjalnym). Kontrole z ZUS nam tego nigdy nie kwestionowały, sprawdzają czy mamy to robione jednolicie na przestrzeni lat, a jako że mamy, to nie zgłaszali żadnych uwag. Nie sprawdzali zapisów w regulaminie wynagradzania. Raz miałam taką sytuację, że dzwoniła pani z ZUS-u po otrzymaniu ode mnie druku Z-3 i pytała, czy wliczamy stażowe do podstawy chorobowego. Powiedziałam jej, że owszem i czy to jest błąd, skoro nie mamy nic na ten temat w regulaminie. Dowiedziałam się, że ZUS-u nie interesuje czy mamy coś w regulaminie, tylko jaką zasadę sobie przyjął dany pracodawca (a w zależności od jednostki zdarza się im albo wliczanie stażowego do podstawy, albo wypłacanie "obok").
ODPOWIEDZ