POMOC FIN. BEZDOMNEMU - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 22 lut 2012, 16:33

JAK robicie w przypadku osoby bezdomnej, która składa podanie o pomoc finansową i nie podaje swojego miejsca pobytu. Twierdzi, że nie musi bo jest wolnym człowiekiem i często zmienia miejsca pobytu. Podanie w XII/11r pozostawiono bez rozpatrzenia zg z KPA, i rozporządzeniem ws przeprowadzania wywiadu śr. W m-cu lutym ponownie złożył podanie o pomoc finansową. Próbowałam uzyskać od klienta adres, lecz nic z tego. Co dalej z podaniem?
~T...

Napisano: 22 lut 2012, 16:39

Klient musi podać adres przebywania ponieważ, wywiad przeprowadza się w miejscu przebywania. jak się burzy to wyciągnij ustawę o pomocy społecznej znajdź art. który mówi o tym że wywiad przeprowadza się w miejscu przebywania osoby. powiedz mu że jego podanie będą pozostawiane bez rozpatrzenia ze względu na brak możliwości przeprowadzenia wywiadu. On ma OBOWIĄZEK podać adres pod który pracownik socjalny będzie mógł się udać na wywiad środowiskowy.
~rrrrr

Napisano: 22 lut 2012, 16:48

Dzięki, tak właśnie poinformowałam klienta, ale on swoje, więc ponownie pozostawie sprawę bez rozpatrzenia i będę czekać aż się pojawi w Ośrodku. Ale jak długo to może trwać bo jest to uparty klient
~T...

Napisano: 23 lut 2012, 14:12

Wniosek musi mieć adres, wynika to nie tylko z naszych przepisów, ale przede wszystkim z KPA.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2012, 14:44

Też tak myślę, chciałam się upewnić - dziękuję
Ale mimo wszystko sprawa jest trudna, bo trudny jest klient.
~T...

Napisano: 29 lut 2012, 15:41

A jeszcze jedno, czy na koniec umorzyć postępowanie?
~T...

Napisano: 13 mar 2012, 14:31

ja nie umarzam. ja zawsze zostawiam bez rozpatrzenia. My przy przyjmowaniu podanie dajemy do podpisu taki druk w nagłówku oczywiści jest imię nazwisko i adres.

POUCZENIE:

W toku postępowania strona oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ pomocy społecznej, o każdej zmianie swojego adresu.
W razie zaniedbania w/w obowiązku, doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem będzie miało skutek prawny (art. 41 k.p.a.).
Przyjęto do wiadomości (podpis)

Wynika z tego tyle, że nie tylko ma podać adres ale tez informować o każdej jego zmianie.
~r

Napisano: 27 lip 2012, 11:02

też mam takiego giganta, wpisuje mi adres satałego zameldowania (gdzie nie mieszka) i adres do korespondencji (u kumpla) nie przebywa ani tu ani tu.Na razie zgodnie z opinią prawnika wezwanie do uzupełnienia, nie zgłasza się i zaostawiam bez rozpatrzenia
~Kali

Napisano: 28 lip 2012, 0:01

Wracając do tematu : wolnym człowiekiem może być i zmieniać miejsca zamieszkania , nikt jemu nie zabrania,
ale jeśli zwraca się o pomoc , bo jest bezdomną osobą to niestety , ale warunków nie może stawiać i musi ściśle współpracować z pracownikiem socjalnym zgodnie z ustawą , między innymi podać adres pobytu pod, którym przebywa. Jeśli adresu nie podaje to nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu w miejscu pobytu. Podanie bez rozpatrzenia z notatką, brak współpracy i możliwości przeprowadzenia wywiadu.
~MAGDA11

Napisano: 30 lip 2012, 19:57

tak, ja jestem bezdomnym przebywającym w fundacji z orzeczeniem o niepełnosprawności, od kwietnia czekam na pomoc, teraz mamy koniec lipca i w tym czasie uzyskałem 268,50zł pomocy, za pobyt w ośrodku płacić muszę 250zł miesięcznie
~wojtek

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x